Preşedintele Traian Băsescu nu este de accord cu actala formă a Legii privind autorizarea lucrărilor de construcţii.

foto: www.1235.roEl a trimis Parlamentului spre reexaminare completările legii, motivând că aprobarea tacită a autorizaţiilor de construcţie poate da naştere "unor practici periculoase".

Legea pentru completarea art. 7 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, transmisă preşedintelui spre promulgare, dispune aprobarea tacită a autorizaţiei de construire pentru executarea lucrărilor de bază şi a celor aferente organizării executării lucrărilor, dacă nu a fost emisă de către autorităţile competente în termen de 30 de zile de la data depunerii documentaţiei complete.

Băsecu arată, în motivarea cererii de reexaminare trimise Legistlativului, că legea privind autorizarea lucrărilor de construcţii sancţionează deja contravenţional nerespectarea termenului de 30 de zile de emitere a autorizaţiilor de construcţii, astfel încât nu sunt necesare noi garanţii pentru respectarea acestui termen, actualele reglementări asigurând emiterea cu celeritate a autorizaţiilor de construcţii.

Preşedinţia atrage atenţia că procedura aprobării tacite a autorizaţiilor de construcţie "poate da naştere unor practici periculoase, prin autorizarea unor lucrări de construcţii care încalcă prevederile legale de acordare a autorizaţiilor de construcţii, precum şi normele de urbanism, de disciplină în construcţii ori de demolare a unor imobile cu valoare istorică şi arhitecturală".

 

 

25 November 2009