Batalia pe Ceahlau 
Ziua - 17.05.2006
 

ZIUA prezinta prima retrocedare a unui munte din Romania. Familia Sturdza a redobandit, prin hotararea Comisiei Judetene de Fond Funciar (CJFF) a judetului Neamt, o mare suprafata de teren forestier, situat in Muntii Ceahlau. Decizia CJFF poate fi atacata in justitie de eventualii contestatari.

Cei sase mostenitori ai Domnitorului Strudza, Dimitrie, Gheorghe, Eric, Mihai, Elena Sturdza si Greta Marie Kristine Kvaal au revendicat Domeniul Hangu avand o suprafata de peste 27 de mii de hectare. Decizia CJFF a provocat o serie de reactii adverse din partea unor institutii, dar chiar si din partea unei alte ramuri a familiei istorice. Reprezentantul familiei princiare, Neculai Bujor ne-a declarat telefonic ca mostenitorii domeniului Hanganu au cele mai bune intentii, astfel fondul forestier va fi exploatat strict in limitele legii, iar proprietarii vor investii in refacerea ecosistemului din Muntii Ceahlau.

Pentru a sustine cele afirmate, Bujor, a dat drept exemplu cazul celor sase mii de hectare de foioase retrocedate in judetul Iasi, unde s-a realizat o silvicultura exemplara". Unul dintre cei sase mostenitori ai familiei princiare, Gheorghe Sturdza a declarat raspicat ca: nu putem vorbi despre o revendicare, atunci cand te referi la ceea ce este al tau. Familia Sturdza a sustinut in repetate randuri ca este deschisa pentru realizarea unor investitii consistente in judetul Neamt, pentru a crea locuri de munca prin infiintarea unei zone turistice in zona Lacului Bicaz si in Muntii Ceahlau.

Topul revendicarilor

Revendicarile de proprietati, bazate pe Legea 247, au bulversat o serie de institutii, dar si populatia tarii. Astfel cea mai mare suprafata de teren revendicat pe baza acestui act normativ a fost inaintata de Arhiepiscopia Sucevei care cere 192.000 hectare, urmeaza familiile de nobili maghiari din Transilvania, Bethlen, Banffy si Elto care au revendicat peste 43 de mii de hectare de padure.

Pe locul trei se afla mostenitorul familiei Ghica, Vlad Sturdza cerand peste 30 de mii de hectare. Descendentii domnitorului Sturdza, precum si familia Kendeffy revendica 27 de mii de hectare, primii in Muntii Ceahlau, iar cei din urma in Muntii Retezat. Fostul suveran al Romaniei, Regele Mihai I. cere doar 18.200 de hectare. In afara de cei prezentati mai sus, sunt sute de cazuri cand mostenitorii unor nobili cer retrocedarea a mii de hectare de paduri, terenuri agricole, conace si alte bunuri pierdute odata cu instalarea regimului comunist.

Articol integral in Ziua

Laszlo KALLAI
Ziua

17 May 2006