Banca Centrală Europeană (BCE) analizează fixarea unor limite superioare asupra randamentelor obligaţiunilor guvernamentale din Zona euro. Pentru a impune un astfel de plafon, BCE ia în calcul chiar să achiziţioneze un număr nelimitat de titluri de pe piaţa secundară, notează publicaţia germană Der Spiegel.

26083-2.jpgState precum Spania sau Italia au ajuns, în ultimul an, să plătească dobânzi uriaşe pentru finanţările obţinute. În unele cazuri, dobânzile chiar au depăşit pragul de 7%, astfel că guvernele Greciei, Irlandei şi Portugaliei au apelat la ajutorul Uniunii Europene şi al Fondului Monetar Internaţional.

Pentru a evita situaţii similare în viitor, BCE a propus stabilirea unui plafon asupra randamentelor obligaţiunilor guvernamentale. Măsura este încă în analiza consiliului guvernator al BCE, iar o decizie clară va fi luată la următoarea şedinţă de politică monetară, de la începutul lunii septembrie, scrie Der Spiegel. Achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale vor fi făcute publice după efectuarea tranzacţiilor, mai notează publicaţia germană, dar un reprezentat BCE a refuzat să ofere informaţii pe această temă.

Încă de la începutul lunii august, preşedintele BCE Mario Draghi declara că instituţia pe care o conduce ar putea achiziţiona obligaţiuni spaniole şi italiene în paralel cu Mecanismul European de Stabilitate, pentru a micşora dobânzile pe care investitorii le percep acestor state. În urma informaţiilor apărute în piaţă privind posibila intervenţie a BCE, guvernele de la Madrid şi de la Roma deja au avut de câştigat:

  • Spania – randamentul obligaţiunilor cu maturitatea la 10 ani a scăzut la 6,44%
  • Italia – dobânda pentru împrumuturile obţinute a coborât sub 6%

Mai mult, iniţiativa preşedintelui Mario Draghi este susţinută de Germania, încă cu condiţia ca Spania şi Italia să continue să respecte măsurile de austeritate impuse.

CITEȘTE ȘI: Cea mai mare datorie publică din UE, în continuă creştere: Italia va ajunge în curând la 2.000 miliarde euro

 

 

20 August 2012