BCR a revizuit estimarile cu privire la contractia economiei romanesti din acest an, de la 8% la 7,2%, dupa evolutia economica peste asteptari din trimestrul al treilea, se arata intr-un raport al institutiei.

sursa:www.capital.roAnalistii bancii prognozeaza ca economia va reveni pe crestere in ultimul trimestru al anului sau in primul trimestru din 2010, daca trendul favorabil din zona euro se va mentine.

Pentru anul viitor, BCR estimeaza ca economia va creste cu 0,6%, peste nivelul de 0,2% anuntat in prognoza din luna august.

"Dupa o evolutie economica peste asteptari in trimestrul al treilea din 2009, perspectiva pentru urmatoarele trimestre a devenit mai incurajatoare.

Romania ar putea iesi din recesiune in trimestrul al patrulea din 2009 sau in primul trimestru din 2010 (variatie fata de trimestrul anterior), in conditiile in care influenta pozitiva a zonei euro se va mentine", se arata in raport.

Analistii bancii arata ca exporturile au avut o contributie pozitiva la formarea Produsului Intern Brut in cel de-al treilea trimestru din acest an.

Comenzile externe au continuat sa creasca, in special cele din Germania si Franta, tari care impreuna genereaza aproximativ 48% din PIB-ul zonei euro.

Acestea au reprezentat un sprijin important in ceea ce priveste tendinta de revenire a industriei romanesti in trimestrul al treilea, in special a exporturilor.

 

Un curs de schimb de 4,1-4,3 lei/euro ar mentine exporturile la un nivel competitiv


Sursa

18 December 2009