BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, a scos la vânzare pe portalul său specializat pentru valorificarea activelor imobiliare recuperate de la clienţii care n-au mai rambursat creditele un pachet de aproape 140 de terenuri pe care încearcă să obţină circa 100 mil. lei.

23931-bcr.jpgDe la suprafeţe arabile şi de pădure până la terenuri intravilane din oraşe importante, de la zona de intrare în Predeal până la o parcelă din vecinătatea pădurii Băneasa din Bucureşti, banca s-a ales cu un portofoliu imobiliar variat, care acoperă majoritatea judeţelor ţării.

Unele terenuri au acumulat deja mai mult de 1.000 de vizualizări pe portalul BCR, însă cu toate acestea au rămas la vânzare de mai multe luni, fiind probabil considerate scumpe.

Preţurile diferă foarte mult în funcţie de tipul terenului, de zonă şi de suprafaţă. De pildă, banca vinde un metru pătrat de pădure de conifere din zona montană a judeţului Argeş cu 8,6 lei (aproape 2 euro). Chiar dacă există drum de acces şi reţea electrică, terenul nu şi-a găsit cumpărător. La intrarea în Predeal dinspre Braşov este de vânzare un teren de 2.900 de metri pătraţi la 793 de lei/metru (185 de euro), în timp ce în Braşov, în zona rezidenţială de nord, un lot de 8.697 de metri pătraţi se vinde cu 8.733.880 de lei, rezultând o evaluare de circa 234 euro/metru pătrat.

Activele recuperate din Capitală sunt cele mai scumpe: BCR vinde un teren intravilan de 9.899 de metri pătraţi, având toate utilităţile, cu un preţ de pornire de 2.649.386 de euro, respectiv cu 268 de euro/metru pătrat.

Banca a ajuns proprietar şi pe o parcelă de 2.500 mp din zona pădurii Băneasa, aproape de DN1, pe care vrea 1.619.329 de lei, adică circa 150 euro pe metru pătrat.

BCR ţine la preţ şi în Cluj-Napoca, unde vinde un teren intravilan de 4.960 mp cu construcţie la preţul de 5.796.122 lei, respectiv cu 270 de euro/mp.

BCR a ajuns proprietară şi pe o suprafaţă mare de 102.413 situată chiar pe amplasamentul fostului combinat de negru de fum de Copşa Mică. Preţul de vânzare este de 1.220.569 de lei (2,7 euro pe metru pătrat), însă chiar dacă este plan şi are acces la toate utilităţile terenul nu şi-a găsit cumpărători. Una dintre probleme ar putea fi gradul de contaminare cu substanţe chimice, având în vedere activitatea desfăşurată în trecut în zonă.

"În ultimii ani singurii jucători activi pe piaţa de terenuri au fost retailerii care caută loturi cu deschidere la mari artere, în oraşe mari, în zone neacoperite. Parcelele mai mici au şanse mai reduse de vânzare la astfel de preţuri", comentează un analist imobiliar.

Executarea clienţilor care nu şi-au mai plătit creditele tinde să transforme băncile în administratori ai unor portofolii imobiliare din ce în ce mai mari. Din cauza căderii pieţei valorificarea activelor este greoaie, iar de multe ori preţurile nu acoperă valoarea creanţelor.

O bună parte din activele imobiliare recuperate de bănci de la clienţii rău-platnici au fost transferate către firme de administrare specializate, însă aceasta nu este decât o soluţie temporară de curăţare a bilanţurilor instituţiilor de credit.

Băncile au încercat să amâne executările silite, având în vedere că aruncarea pe piaţă a activelor preluate nu face decât să mărească presiunea asupra preţurilor, însă deja spaţiul de manevră s-a epuizat în multe cazuri, iar bancherii se trezesc vând-nevrând cu adevărate portofolii imobiliare. Dacă terenurile tot îşi mai găsesc cumpărători, situaţia este mai dificilă în cazul construcţiilor începute şi nefinalizate.

 

Sursa

19 March 2012