Trei dintre cele mai importante bănci din România - BCR, Banc Post şi Raiffeisen - sunt atât de riguroase cu clienţii rău-platnici, încât au fost amendate pentru stilul de lucru. Acestea au primit amenzi pentru că au raportat clienţi la Biroul de Credite înainte de a le acorda acestora toate şansele să îşi plătească ratele. Totuşi, este greu de crezut că aceste amenzi vor schimba politicile interne ale băncilor, în condiţiile în care sumele sunt infime.

20234-big_14770.jpgBCR, Banc Post şi Raiffeisen au primit amenzi de câte 1.200 lei fiecare pentru că nu şi-au anunţat din timp clienţii că trebuie să îşi achite ratele urgent, altminteri vor ajunge pe lista rău-platnicilor. Amenda a fost dată așadar pentru încălcarea dreptului la opoziţie al clientului, dar suma este atât de mică, încât şi în cele mai adânci vremuri de criză poate fi achitată fără nicio problemă. Tocmai de aceea, asemenea sancţiuni nici nu sunt contestate în instanţă.


Clienţii nedreptăţiţi au fost scoşi din baza de date a Biroului de Credit

Pentru clienţii care au făcut obiectul acestor plângeri, amenda către bancă înseamnă scoaterea lor din baza de date a Biroului de Credit. Doar Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului pot lua hotărârea de a scoate un client din baza de date a Biroului de Credit. Și pot face acest lucru numai în cazul în care constată că raportările au fost făcute în mod ilegal şi că, în fapt, acele persoane nu au înregistrat o restanţă mai mare de 10 lei şi mai lungă de 30 de zile la un împrumut bancar, acestea fiind condiţiile care înscriu rău-platnicii în baza de date. Abia după expirarea celor 30 de zile, banca trebuie să înştiinţeze clientul şi să îi acorde acestuia un termen de 15 zile pentru a plăti restanţa sau pentru a contesta decizia.

Din totalul celor 41 de bănci prezente în România, ANPC a acordat 480 de amenzi unui număr de 24 de banci. Valoarea totală a acestor amenzi în prima parte a acestui an se ridică la 4,3 milioane de lei. Cele mai multe sancţiuni au fost date pentru omisiunile din contractele de credit sau depozit şi perceperea unor comisioane considerate ilegale.

Află ce fel de credite mai poţi obţine dacă ai statutul de client-problemă


8 August 2011