Ciobanu: 80% dintre credite au fost contractate pentru modernizare. Circa 12% dintre clienţi au luat credite pentru a-şi cumpăra o locuinţă, iar 4% pentru a-şi achiziţiona un teren.

20278-141068maxim.jpgBCR Banca pentru Locuinţe a acordat de la începutul acestui an primele 100 de credite prin programul de economisire-creditare, valoarea totală a acestora fiind de 3,5-4 milioane lei (aproape 1 milion de euro), a susţinut ieri Alexandru Ciobanu, preşedintele instituţiei de creditare, conform Mediafax. Potrivit lui Ciobanu, 80% dintre credite au fost contractate pentru modernizare, amenajare sau realizarea de reparaţii majore pentru locuinţa actuală a clientului. Circa 12% dintre clienţi au ales creditele BCR BpL pentru a-şi cumpăra o locuinţă, iar 4% pentru a-şi achiziţiona un teren.

Profit de 3 milioane lei...

BCR Banca pentru Locuinţe a înregistrat în prima jumătate a anului un profit de 3 milioane de lei, de trei ori mai mare faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 72,4% peste cel raportat la finele anului trecut.

...după ce a început activitatea de creditare la începutul acestui an

Potrivit lui Ciobanu, BCR BpL a început activitatea de creditare la începutul acestui an, iar profitul de anul trecut a fost realizat din plasamentele realizate din depozitele atrase de la clienţi.

În primul semestru valoarea depozitelor atrase s-a dublat

În cadrul unei prezentări, Ciobanu a arătat că în primul semestru valoarea depozitelor atrase s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 526 milioane de lei, şi a fost cu 16,3% peste nivelul de la sfârşitul acestui an.

Întrebat de ce a încetinit ritmul de atragere a depozitelor în prima parte a anului, Ciobanu a explicat că o mare parte a clienţilor aleg să intre în program către finalul anului pentru a primi prima de la stat, care se acordă indiferent de momentul în care se începe perioada de economisire.

El a arătat că, doar în luna noiembrie anul trecut, valoarea depozitelor a fost de circa 100 milioane de lei, peste 20% din valoarea totală a depozitelor din 2010.

Primă anuală de 25% de la stat

Statul acordă anual o primă de 25% din valoarea economisită în scop locativ de către clienţii băncilor pentru locuinţe care activează pe segmentul de economisire-creditare din România, respectiv Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi BCR Banca pentru Locuinţe, în limita a 250 de euro.

BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe vând produse de economisire-creditare în lei destinate îmbunătăţirilor locative, prin care clienţii pot angaja împrumuturi în monedă naţională cu dobânzi mai mici decât cele din piaţă.

Sistemul de economisire-creditare a fost introdus în România în 2004, iar gradul de penetrare este mult mai redus decât în alte state din regiune, precum Ungaria, Croaţia, Slovacia sau Cehia.


Sursa

10 August 2011