Prima Casă 5 nu este deocamdată un proiect sigur. Guvernanţii au amintit de câteva ori de acest program, dar niciodată nu au spus nimic concret, dacă va continua sau nu în 2013. Pentru că Prima Casă 5 este în acest moment doar o promisiune de campanie, băncile nu iau în calcul acest program şi îşi fac planuri de creditare fără garanţiile de stat.

28389-first-time-home-buyer-assistance.jpgDirectorul de retail al celei mai mari bănci din România spune că programul a fost unul de succes, dar era de aşteptat că va veni un moment când piaţa trebuie să se descurce şi singură.

Cred că Prima Casă a fost un program bun pentru piaţă, venit la un moment la care era nevoie. Mulţi oameni care nu ar fi avut altfel acces la credit au luat împrumut prin Prima Casă. Dar vine momentul în care piaţa trebuie să se descurce şi singură”, a declarat Andrew Gerber, Director Executiv Produse Retail Banca Comerciala Romana.

Potrivit oficialului BCR, banca lucrează în acest moment cu „prezumţia că va împrumuta fără Prima Casă la anul”. De curând BCR a decis să acorde credite exclusiv în lei pentru sectorul de retail în cazul clienţilor care nu obţin venituri în valută, decizie care se aplică inclusiv la creditele ipotecare. Totodată, BCR oferă în prezent numai credite Prima Casă în lei.

Analiştii financiari recomandă creditarea în lei, în cazul celor care sunt plătiţi în monedă naţională, şi asta pentru că astfel se elimină riscul valutar. În prezent, însă, dobânzile creditelor în lei sunt semnificativ mai mari decât cele ale împrumuturilor în euro.

Uniunea Social Liberală a trecut în programul de guvernare continuarea programului Prima Casă, care ar ajunge astfel la cea de-a cincea ediţie.

Condiţii Prima Casa

Faţă de ediţiile anterioare, Prima Casă 4 nu a adus schimbări în ce priveşte rata dobânzii. Astfel, dobânda în cazul creditelor în euro este cel mult egală cu EURIBOR la trei luni + 4%, iar cea pentru creditele in lei este ROBOR la trei luni + 2.5%.  Beneficiarii trebuie să aibă un avans de 5% din valoarea locuinţei.

Plafonul maxim al creditului garantat de stat în cadrul programului Prima Casă 4 este de 60.000 euro dacă se cumpără o locuinţă veche, 70.000 euro pentru imobilele noi, iar în cazul construcţiei unei case de la zero beneficiarii pot primi o garanţie de 75.000 de euro.

Spre deosebire de ediţiile anterioare, statul nu mai garantează integral creditele, băncile participante fiind obligate astfel să îşi asume în proporţie de 50% riscul de nerambursare a sumei împrumutate.

Aproape toate creditele acordate prin Prima Casă sunt acordate în euro, monedă pentru care băncile trebuie să asigure resurse externe.

În programul Prima Casă au fost emise până în prezent aproape 77.000 de contracte de garantare pentru accesarea de finanţări în valoare de peste 3 miliarde de euro. 

AFLĂ ce a declarat premierul Victor Ponta despre Prima Casă 5

3 December 2012