Românii care îşi cumpără o locuinţă împrumută de la bancă o sumă medie de puţin peste 35.500 euro, arată o analiză a Băncii Comerciale Române (BCR). Valoarea creditului ipotecar mediu este cu 15% mai mare anul acesta faţă de 2013, semn că piaţa imobiliară urmează un trend ascendent, consideră specialiştii bancari.

34499-bcr.jpgÎn 2013, valoarea creditului ipotecar mediu era de puţin peste 31.000 euro (140.000 lei) la nivel naţional, însă aceasta a depăşit 35.500 euro (160.000 lei) în primele luni ale acestui an, arată un studiu efectuat de BCR. În Bucureşti, suma este ceva mai mare, ajungând la 40.000 euro (180.000 lei).

Majoritatea celor care au contractat creditele ipotecare s-au orientat către apartamente cu două şi trei camere sau au ales o casă cu grădină proprie, în timp ce numărul celor care au achiziţionat o garsonieră sau un apartament cu patru camere a fost simţitor mai mic, se mai arată în raportul băncii.

Creditele alternative la Prima Casă câştigă teren

În ultimii ani, creditul Prima Casă a fost cel mai solicitat produs bancar, ajutând zeci de mii de familii să îşi cumpere o nouă locuinţă. Însă creditele ipotecare alternative au devenit din ce în ce mai atractive, iar în ultimul an au ajuns să câştige din ce în ce mai mult teren.

„BCR înregistrează vânzări de credite ipotecare Casa Mea la un nivel cel puţin egal cu cel de credite ipotecare Prima Casa. Acesta este un semnal puternic că piaţa imobiliara este pe un trend ascendent sustenabil, tranzacţiile imobiliare putând fi susţinute din activitatea de bază a băncii. În acest context, BCR vine cu solutia de finantare a locuintei potrivita pentru fiecare client in parte. Oferta curenta BCR este una imbatabilă: ZERO comisioane bancare şi o dobândă fixa de numai 5,25% pe o perioada de 5 ani pentru creditul Casa Mea. Totodata, BCR are printre cele mai mici costuri pentru evaluarea imobilului adus în garanţie”, subliniază Andrew Gerber, Director Produse Retail în cadrul BCR.

În cadrul creditului standard pentru casă cel mai apreciat este creditul de investiţii imobiliare cu dobândă fixă pentru 5 ani. În prezent, peste 75% dintre clienţii BCR care accesează credite ipotecare Casa Mea aleg varianta ratelor fixe beneficiind de siguranţa sumei lunare de plată pe parcursul următorilor ani.

„Cei mai numerosi clienţi care au ales varianta cu rate fixe sunt din Bucureşti urmaţi de cei din judeţele Cluj, Timiş, Iaşi, Constanţa şi Braşov, în timp ce la polul opus se situează judeţele Teleorman, Neamţ, Dâmboviţa, Buzău şi Giurgiu”, se mai menţionează în analiza instituţiei bancare. 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE CARE TE-AR PUTEA INTERESA: 

23 June 2014