Belgrad este una dintre cele mai vechi aşezări din Europa, însă arhitectura oraşului nu îi reflectă vârsta, fiind dominată de tendinţele moderniste. Deşi este un oraş cu o istorie impresionantă, cele mai vechi clădiri din capitala Serbiei datează numai din secolul al XIX-lea, din cauza frecventelor conflicte şi distrugeri.

29871-96057-050-fb981992.jpgBelgrad este capitala şi cel mai mare oraş al Serbiei, având statutul de unitate teritorială separată, cu un guvern autonom. De-a lungul istoriei, datorită amplasării sale, oraşul a reprezentat o intersecţie între lumea occidentală şi cea orientală, a fost cucerit de mai multe popoare, însă în 1841 a devenit capitala Serbiei, iar între 1918 şi 2006, a fost capitala Iugoslaviei. În prezent, este centrul economic şi cultural al ţării, aici locuind aproape un sfert din populaţia Serbiei.

  • Belgrad se traduce prin „Oraşul Alb” şi este una dintre cele mai vechi aşezări de pe continent
  • Capitala Serbiei se întinde pe 360 kmp, având o populaţie de peste 1,2 milioane locuitori
  • Oraşul a fost distrus de 44 ori şi a fost implicat în 115 conflicte internaţionale, datorită poziţionării sale strategice

În 1995, Serbia a adoptat marca germană ca monedă oficială, în încercarea de a domoli rata inflaţiei, ce ajunsese la un nivel alarmant, de 40% anual. După anul 2000, economia s-a stabilizat, astfel că şi piaţa imobiliară a început să se dezvolte rapid. Piaţa construcţiilor a luat avânt, deoarece majoritatea clădirilor erau foarte vechi: o analiză oficială de la începutul anilor 2000 indica faptul că 60% dintre locuinţe fuseseră construite înainte de 1975. Cei mai mulţi dezvoltatori au ţintit Belgrad, iar peste 30% dintre autorizaţiile de construire au fost eliberate în Capitală.

Drept urmare, Serbia nu a reuşit să evite un boom imobiliar: în numai 10 ani, între 2000 şi 2010, preţul locuinţelor a urcat cu 265%, chiar cu 300% în Belgrad. Totodată, gradul de împroprietărire a urcat puternic, ajungând să depăşească 95% la nivel naţional, de la 77% la începutul anilor ’90. Însă contextul economic mondial a înfrânat tot acest avânt, iar în ultimii trei ani, preţurile au coborât constant.

Preţ mediu al apartamentelor din Belgrad, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 2.000 euro/mp
  • Apartament semicentral – 1.200 euro/mp

Cu toate că preţul locuinţelor din Belgrad a fost într-o continuă scădere, activitatea de pe piaţa chiriilor nu a fost deloc afectată. Randamentele din închirieri cu crescut cu două procente, pe parcursul lui 2012, ajungând la aproape 7% anual.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 250 euro/lună; semicentral: 180 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 550 euro/lună; semicentral: 350 euro/lună

Dedinje şi Senjak sunt cele mai costisitoare cartiere din Belgrad, locuinţele tranzacţionându-se aici cu preţuri între 1.900 şi 2.300 euro/mp, conform datelor GPG. Acestea sunt urmate de Vracar şi Stari Grad, iar cele mai ieftine apartamente pot fi găsite în Vozdovac şi Zvezdara, unde preţul de tranzacţionare coboară sub 1.600 euro/mp.

CITEȘTE ȘI: Kuala Lumpur, printre metropolele cu cea mai rapidă dezvoltare din Asia

 

6 April 2013