Deschiderea unui cont offshore este adesea înconjurată de o multitudine de informaţii eronate, contradictorii. Încă sunt mulţi cei care cred că acest lucru este ilegal. Alţii sunt convinşi că este o metodă perfectă pentru cei care vor să îşi ascundă banii şi să nu-şi facă griji pentru plata impozitelor şi taxelor. În realitate, conturile bancare offshore sunt, în primul rând, o metodă de gestiune a riscului. În condiţiile în care legislaţia românească pune tot mai multe piedici atât întreprinzătorilor cât şi persoanelor fizice, alternativa rulării banilor prin conturi străine devine tot mai interesantă. Totuşi, sistemul este încă nou şi confundat adesea cu o metodă de spălare a banilor.

32444-pt_1057_12640_o.jpgEste important de notat, încă de la început, că păstrarea banilor în conturile unei bănci străine nu înseamnă neapărat mutarea într-un paradis fiscal. De asemenea, nu înseamnă că îţi faci veniturile în faţa grilelor de impozitare. Totuşi, chiar şi în ţările care nu au ştampila de paradis fiscal, taxele pot fi mult mai mici decât în România, iar câştigurile, considerabil mai mari. De fapt, acesta este principalul motiv pentru care clienţii aleg conturile offshore.

„În multe dintre cazuri, dobânzile offshore sunt mult mai bune decât cele domestice. De multe ori, acest lucru vine ca o surpriză pentru clienţi, iar acest lucru nu este de mirare. Nimeni nu are interesul să promoveze mutarea banilor din ţară. Băncile domestice ar fi ruinate dacă ar spune clienţilor că ar obţine un profit mult mai mare doar pentru că îşi mută banii într-o cont bancar dintr-o ţară străină. În plus, băncile străine tind să fie mai puternice decât cele locale”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Marius Merticariu, manager Soverign Money, companie de consiliere.

O bancă străină înseamnă diversificare, stabilitate şi profit peste nivelurile obişnuite

O bancă străină înseamnă deci diversificare, stabilitate şi profit, dincolo de limitele cunoscute clienţilor care lucrează doar cu băncile locale. Pentru a beneficia de toate aceste avantaje, clienţii sunt încurajaţi să caute jurisdicţii cu taxe mici, ţări cu un sector financiar puteric, stabil şi fără un istoric care să arate că băncile plonjează adesea în perioade dificile.

Ţările unde se pot găsi cele mai bune bănci offshore include Switzerland, Hong Kong, Singapore, Emiratele Arabe, Qatar şi altele câteva. Multe dintre aceste bănci solicită titularului de cont să se prezintă în persoană pentru deschiderea contului şi să aibă un dosar cu documente notariale, ştampile şi scrisori de referinţă. Este un proces iniţial complicat, dar poate fi evitat, prin contractarea unor companii specializate. Atenţie la selectarea acestora însă, sunt mulţi răufăcători printre ei”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Carmen Pagubă, avocat Poteraş&Asociaţii.

De asemenea, unele bănci permit deschiderea contului offshore prin sucursalele locale ale instituţiei. După deschiderea contului, toate operaţiunile se pot desfăşura fără a părăsi ţara de origine, prin intermediul internetului.

Sumele necesare pentru deschiderea contului variază între zero şi 100.000 franci elveţieni

Băncile offshore nu au, în general, restricţii legate de suma deţinută în cont. Multe dintre ele acceptă un capital vărsat egal cu zero, aşa cum se întâmplă în zone precum Seychelles, Belize, Panama, Mauritius, Gibraltar sau Bahamas. În Anglia, Hong Kong şi Singapore, este nevoie de un capital vărsat de un euro. La cealaltă extremă se află Elveţia, unde băjncile cer un capital vărsat de 100.000 franci elveţieni, pentru deschiderea unui cont offshore. Taxa pe profit variază similar.

  • În Seychelles, Belize, Panama, Mauritius sau Bahamas, aceasta este de 0%
  • În Bahamas şi Cipru, urcă la 10%
  • În Anglia, taxa pe profit urcă la 21%
  • În Singapore, aceasta variază între 8-17%, iar în Elveţia, între 8-35%.

Oddată ce toate condiţiile au fost întrunite, banca offshore va deschide conurile solicitate într-o perioadă de una până la două zile. Excepţie fac Cipru şi Elveţia, care au ca timp minim de deschidere a contului zece zile lucrătoare.

CITEŞTE ŞI: Banii din contul curent nu aduc câştiguri mari. Află cum puteţi obţine de la bancă o dobândă specială?

 

26 November 2013