Aflat la periferie, dar foarte aproape de centrul Capitalei, cartierul Berceni se bucură de o serie de avantaje care îl fac atractiv în rândul celor care au venituri până în medie. Nu mai departe de acum 40 de ani, acesta era doar un câmp întins pe care s-au construit câteva locuinţe. Nu exista nimic - nu erau gaze, nu erau trase utilităţi, erau doar câţiva oameni cu venituri modeste care au avut curajul să construiască în zonă.

18154-berceni.jpgAstăzi, Berceni este un cartier cu de toate, apropiat de centrul Bucureştiului, traversat de patru staţii de metrou şi cu toate acestea, o zonă mai mult decât accesibilă la nivel de preţuri.

Mai întâi au fost câteva locuinţe. Acum sunt 120.000 de locuitori stabili

Dezvoltarea cartierului Berceni este strâns legată de IMGB, platforma industrială care în anul 1964 era nouă. Pentru muncitorii din unitatea industrială, în zonă s-a construit un ansamblu de locuinţe. Nimic din confortul cu care ne-au obişnuit ansamblurile de azi: locuinţele aveau, în mare parte, un singur etaj, iar zona avea un puternic caracter rural, cu suprafeţe mari de teren liber şi fără utilităţi trase în zonă. De fapt, toată zona era în afara oraşului, în fosta comună Şerban Vodă. Treptat, dezvoltarea s-a impus. Primele blocuri au fost construite acolo unde acum este spitalul Grigore Marinescu, iar una dintre primele străzi a fost Emil Racoviţă. Apoi dezvoltarea a fost permanentă pentru următorii 30 de ani. Tocmai de aceea, media de vârstă a celor care locuiesc acolo este de 35-40 de ani.

„Avem zone foarte frumoase, unde sunt clădiri cu regim de înălţime P+4 şi avem cartiere create după anii 1980, unde sunt blocuri cu regim de înălţime P+8, condensate în jurul unităţilor industriale, gen IMGB.", spune Giulio Angheloiu.

Apartamentele noi, deşi puţine la număr, sunt uneori mai ieftine decât cele vechi

 În zonă nu s-a construit foarte mult, poate din cauza faptului că sunt foarte puține terenuri libere. Sunt doar câteva ansambluri rezidenţiale de amploare precum Asmita Gardens, Monaco Towers sau Trident, dar în general s-au construit blocuri individuale.

"Avem şi blocuri noi de P+4 şi P+10, dar ele sunt strecurate printre cele din vechile cartiere muncitoreşti, neavând alte zone la dispoziţie. Mari cartiere nu s-au creat. Pe zonele unde construcţiile nu depăşesc patru etaje, locurile de parcare sunt satisfăcătoare. În fostele zone muncitoreşti este un pic mai complicat, ca în restul Bucureştiului, de altfel.", afirmă reprezentantul agentiei.

„Sunt mai mult construcţii izolate, dezvoltatori care fac un bloc, două şi, astfel, nu au un nume sau un statut de ansamblu sau complex. Cele mai multe astfel de blocuri sunt în zona Apărătorii Patriei, o zonă în care până nu demult erau numai case şi vile, dar mai nou au apărut şi construcţii în regim de înălţime P+3, P+4, cu apartamente.", spune Marius Negoiţă, manager Nemar Rezidential.

În unele cazuri, preţurile ansamblurilor noi sunt chiar mai mici decât cele ale apartamentelor vechi, acestea situându-se la un nivel de 850 euro/mp, spre deosebire de 1.000 euro/mp.

Astfel, în construcţiile comuniste:
- Garsonierele au un preţ mediu de 35.000 euro
- Apartamentele cu două camere au un preţ mediu de 55.000 euro
- Apartamentele cu trei camere au un preţ mediu de 65.000 euro
- Apartamentele cu patru camere au un preţ mediu de 80.000 euro

„În momentul acesta, cele mai căutate apartamente sunt cele cu trei camere şi garsonierele" este de părere reprezentantul Premier Service.

Potrivit agenţilor imobiliari din zonă, vânzările au mers bine în această perioadă, stimulate mai ales de creditele Prima Casă. Clienţii tipici sunt cei de 30-40 de ani, cu venituri sub medie, care caută o locuinţă în special lângă Parcul Tineretului, sau în zonele Băltiţa, Împăratul Traian, Huşi, Păduroiu. O parte destul de mare din piaţă este ţinută de închirieri, unde se caută și apartamentele cu trei camere, dar mai ales cele mai mici.

La nivel de chirii, o garsonieră 150-200 euro/lună, poate chiar 250 euro, în funcție de dotări. Apartamentele de două camere se închiriază cu 200-250 euro/lună iar cele cu trei camere, cu 250-300 euro/lună. 

Zona trece printr-o perioadă de boom la nivel de retail

În ultimii ani, cartierul Berceni a căpătat încă o dată elan la nivel de dezvoltare. Foarte multe lanţuri de magazine au devenit interesate de zonă, dar şi la nivelul primăriei s-au luat nişte decizii în favoarea locuitorilor.

„Cred că a avut cea mai mare expansiune din punct de vedere al infrastructurii. Până şi firmele care au o politică de a nu deschide mai mult de un magazin pe cartier, aici au făcut trei. În ultimii trei ani de zile, nu există zonă în Bucureşti sau în Ilfov care să fi dezvoltat atât de multe supermarketuri, hipermarketuri. Şi aici pot enumera: Metro, Carrefour, Praktiker, Hornbach, Obi etc. De asemenea, sunt şi aceste două mall-uri, City Mall şi Sun Plaza." reprezentantul Nemar.

În cartier se găsesc cinci spitale, şase grădiniţe, şapte scoli generale, mai multe licee şi grupuri şcolare. La nivel de spaţii verzi, sunt mai multe locuri de joacă amenajate printre blocuri, precum şi acces facil la parcurile mari din apropiere: Orăşelul Copiilor, Tineretului şi Carol. Dar cel mai mare avantaj este poate infrastructura foarte bună la nivel de transport în comun, cartierul având metrou, tramvaie, autobuze şi maxi-taxi.

Află ce cartier suferă din cauza absenţei metroului.

 

12 May 2011