Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

BERD: Criza politică internă şi situaţia economică externă afectează creşterea economică a României

Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 3094

PIB-ul României ar putea fi afectat pe termen scurt de criza politică internă, coroborată cu situaţia economică internaţională, avertizează Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Instituţia a scăzut cu 0,4% prognoza de creştere economică a României pentru anul acesta.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD)BERD prognozează pentru România o creştere economică mai mică pentru anul acesta, de 0,8% faţă de 1,2% cât estimase în urmă cu trei luni. Nici pentru anul următor, situaţia nu pare mai bună – instituţia europeană a înrăutăţit prognoza la 1,8%, de la 2,6% cât se estimase în raportul din luna mai.

După recuperarea de anul trecut, economia României se afla pe cale de a înregistra creştere robustă în 2012, dar România, trasă înapoi de criza din Zona euro. Recuperarea economică se transformă în declin, avertizează FMI şi BM Incapacitatea marilor puteri de a se redresa după perioada de criză poate avea efecte nedorite asupra ţărilor emergente din Europa, categorie din ... au apărut noi factori de destabilizare a economiei româneşti, se notează în cel mai recent raport BERD.

„Încetinirea din Zona euro are un semnificativ efect de amortizare asupra exporturilor, iar dovezile unei dezintermedieri financiare a băncilor transfrontaliere evidenţiază importanţa transmiterii crizei pe canalul sectorului financiar. Climatul extern slab şi criza politică declanşată în iulie ar putea afecta negativ creşterea pe termen scurt. Sprijinul financiar puternic de la FMI şi alte instituţii financiare internaţionale a asigurat o protecţie importantă", susţin specialiştii BERD.

Criza datoriilor de stat din Zona euro „îmbolnăveşte” tot sistemul. Preşedintele BCE doreşte măsuri urgente. Europa se îndreaptă către un dezastru economic, care poate fi ocolit numai dacă toate ţările vor adopta aceleaşi măsuri, în cel mai scurt ... Extinderea impactului crizei din Zona euro către estul Europei va afecta climatul financiar al ţărilor din această zonă, astfel că creşterea economică va încetini la 2,7% anul acesta (deşi se estimase o creştere de 4,6%) şi de 3,2% în 2013. Statele din Europa Centrală şi de Est au început deja să resimtă efecteze crizei datoriilor suverane, iar Rusia şi alţi mari exportatori au simţit scăderea de preţ a materiilor prime.

Pentru Europa de Sud-Est, raportul BERD subliniază că perspectivele economice pe termen scurt sunt incerte, principalul risc fiind reprezentat de slăbiciunile sectorului financiar. Creşterea economică a regiunii este estimată la 0,7% pentru anul acesta şi 1,7% pentru 2013, în scădere faţă de raportul din luna mai, care prognoza 1% pentru 2012 şi 2,4% pentru anul viitor. Pentru anul în curs, BERD prognozează creșteri de:

  • Turcia: 2,7% (de la 2,5% estimat anterior, deşi creşterea economică a fost de 8,5% anul trecut)
  • Rusia: 3,1% (faţă de 4,2% estimat anterior)
  • Polonia: 2,9% (faţă de 2,7% estimat anterior)
  • Ungaria: 1,3%
  • Bulgaria: 1%
  • Slovenia: 2%


CITEȘTE ȘI:  România se poate îndrepta către dezastru, împinsă de exigenţele FMI, atenţionează analiştii Reuters Abordarea dură pentru care Fondul Monetar Internaţional este recunoscut poate avea efecte dezastruase în România, cu atât mai mult ... România se poate îndrepta către dezastru, împinsă de exigenţele FMI, atenţionează analiştii Reuters

 
Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Universitate , SC: 95 mp, 4 cam.
Drumul Sarii , SC: 84 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video