Proprietarii germani nu mai au voie să majoreze chiriile cu mai mult de zece procente peste media pieței. Legea este valabilă deocamdată doar în Berlin, însă specialiștii estimează că nu va dura mult până când și alte orașe germane vor urma exemplul Capitalei. Adoptată în urmă cu trei luni, legea a intrat în vigoare la începutul lui iunie.

37343-berlin.jpgAutoritățile germane interzic proprietarilor din Berlin să crească chiriile cu mai mult de 10% peste valoarea medie a pieței. Măsura a fost introdusă în speranța că nu se va ajunge și în capitala germană în aceeași situație ca în Londra sau Paris, unde cetățenii cu venituri obișnuite nu își mai pot permite să locuiască nici măcar în zone semi-centrale, migrând în masă către periferii.

Ritmul de creștere a chiriilor în anumite cartiere ale Berlinului este amețitor, fiind unul dintre cele mai rapide din Europa. Potrivit unui raport JLL, valoarea medie a chiriei a urcat cu 30% doar în ultimii trei ani, procentul fiind mult mai mare, în anumite cazuri. Pentru a evita o bulă pe acest segment, autoritățile germane au adoptat această lege în urmă cu trei luni, intrând în vigoare de la începutul lunii iunie. Berlin este primul oraș german care adoptă o legislație pentru a controla piața chiriilor, însă presa locală notează că probabil nu va trece mult timp până când exemplul va fi urmat și de alte orașe.

Limita de 10% se aplica deja în cazul contractelor existente, însă de acum, aceasta va deveni valabilă și în cazul noilor contracte. Potrivit specialiștilor, era mult prea mare diferența dintre chiria plătită de către cei care aveau deja un contract și cei care încheiau un contract nou. În plus, populația Berlinului crește anual cu 40.000 oameni, astfel că cererea pentru locuințe de închiriat este în continuă creștere, ceea ce se reflectă și în preț.

Interesul berlinezilor pentru a deține propria locuință este mic, chiar și pentru o țară recunoscută pentru gradul său scăzut de împroprietărire - mai puțin de 15% dintre locuitorii Capitalei sunt proprietari, în timp ce media la nivel național depășește la 40%. Lucrurile au început să se schimbe încet în ultimii ani, dar tendința rămâne deocamdată scăzută. Închirierile rămân principala activitate din sectorul real estate, piața chiriilor fiind extrem de bine dezvoltată.

CITEȘTE ȘI:

11 June 2015