Berna nu a devenit capitala Elveţiei pentru că ar fi un oraş mare, ci pentru că este poziţionat în inima ţării, în Mittelland. De fapt, ca dimensiuni, Berna este abia al patrulea oraş al ţării, după Zurich, Geneva şi Basel. Cu toate acestea, deţine destule simboluri naţionale, astfel că a intrat în Patrimoniului Mondial UNESCO.

22824-berna.jpgCapitala Elveţiei este un oraş fermecător, ce încă îşi păstrează aerul medieval: case din secolul al XV-lea, străduţe cu piatră cubică, printre care se unduieşte liniştit râul Aar. Cu o populaţie de circa 700.000 locuitori (în toată zona metropolitană), Berna este, ca şi alte oraşe elveţiene, în topul oraşelor cu cea mai bună calitate a vieţii, deşi această titulatură include costuri de trai ridicate, precum şi un preţ mare al proprietăţilor imobiliare.

La nivel naţional, gradul de împroprietărire al elveţienilor este printre cele mai scăzute din Europa, de puţin peste 30%, iar Berna nu face excepţie. În ultimii ani, a fost modificată legislaţia pentru a încuraja achiziţia de locuinţe, dar preţul ridicat al proprietăţilor îi împiedică pe potenţialii cumpărători să se înghesuie. Cu toate acestea, situaţia s-a mai îmbunătăţit în ultimii zece ani.

Chiriile sunt mai ridicate decât în alte mari oraşe europene

22825-berna_1.jpgApartamentele de închiriat însoţite de diferite facilităţi sunt cele mai populare, mai ales printre străinii care îşi petrec o perioadă relativ îndelungată în Berna, de cel puţin un an. Proprietarii includ şi servicii de curăţenie în preţul apartamentelor mobilate şi utilate complet, iar oraşul are printre cele mai scăzut rate ale criminalităţii din lume. Costul de închiriere al acestor locuinţe este ridicat comparativ cu alte oraşe europene, dar opţiunile sunt nenumărate.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor - central: 1.450 euro/lună; semicentral: 900 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare - central: 2.630 euro/lună; semicentral: 1.780 euro/lună

Peste tot în Elveţia, inclusiv în Berna, se practică achitarea chiriei în avans pe cel puţin trei luni, precum şi depunerea unei garanţii care este returnată complet în momentul încheierii contractului.

Legislaţia a fost modificată recent, pentru a permite cetăţenilor străini să cumpere locuinţe

22826-berna_2.jpgPiaţa imobiliară din Berna este stabilă, astfel că şi randamentul proprietăţilor este satisfăcător. Atât casele, cât și apartamentele amplasate în centrul orașului sunt rezervate clienților înstăriți, deoarece prețurile sunt costisitoare, ca și în alte orașe din Elveția. Cu toate acestea, în Berna există şi opţiuni mai accesibile din punct de vedere financiar, mai ales la periferie. Numeroşi cumpărători aleg această variantă, deoarece sistemul de transport este extrem de bine pus la punct.

Preţ mediu al apartamentelor din Berna, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central - 8.500 euro/mp
  • Apartament semicentral - 5.650 euro/mp

Până nu demult, vânzarea proprietăţilor către străini a fost restricţionată în Elveţia. De curând, Guvernul Federal a stabilit un număr anual de permise pentru străinii non-rezidenţi care doresc să achiziţioneze o locuinţă. În plus, este nevoie de o autorizaţie cantonală înainte de a obţine un titlu de proprietate. Elveţia este împărţită în cantoane şi semicantoane - statele Confederaţiei Elveţiene. Fiecare canton are propria sa constituţie, legislatură, guvern şi propriile sale curţi. Din 2010, fiecare canton a devenit responsabil pentru legile proprii în ceea ce priveşte achiziţia de proprietăţi de către cetăţeni străini. Ceea ce a dus la un transfer mai rapid al titlurilor de proprietate, spre deosebire de întârzierile inevitabile de până la momentul respectiv.

CITEȘTE ȘI: Francul elveţian a atins cel mai mic nivel din ultimele trei luni


31 December 2011