La sfârşitul lunii iunie 2010, pe piaţa rezidenţială din Bucureşti existau 8.000 de locuinţe noi nevândute. Dintre acestea 5.400 puteau fi cumpărate direct de la dezvoltatori. În ce priveşte numărul vânzărilor, datele nu sunt prea încurajatoare, în primele şase luni ale anului, dezvoltatorii au vândut doar 600 de locuinţe.

sursa foto:casapitas.roÎn primul semestru al acestui an, dezvoltatorii au respectat termenele de livrare, astfel că stocul de locuinţe a crescut cu alte 2.500 de apartamente dintre cele 3.000 anunţate. Astfel, stocul de unităţi livrate în proiectele rezidenţiale de mari dimensiuni a atins pragul de 13.500 de apartamente la finalul lunii iunie 2010, adică cu 23% mai multe faţă de sfârşitul lui 2009.

„Având în vedere că cererea nu a ţinut pasul cu volumul livrărilor din ultimele 18 - 24 de luni, stocul apartamentelor livrate, dar nevândute a crescut la 3.700 la sfârşitul primului semestru din 2010, de la 2.500 de unităţi înregistrate la finalul anului trecut", potrivit datelor Colliers.

Deşi unii analişti se aşteptau ca în 2010 piaţa imobiliară să îşi mai revină, din datele Colliers reiese că în primele două luni ale anului nu s-au înregistrat modificări importante comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În martie şi aprilie au apărut totuşi ceva semne de îmbunătăţire, acestea au fost însă anulate odată cu măsurile de criză anunţate în luna mai de Guvern.

Ce efect a avut Prima Casă?

Îmbunătăţi, după cum susţin guvernanţii, programul Prima Casă nu a avut succesul aşteptat. Deşi se dorea o revigorare a segmentului de construcţii noi, programul a resuscitat mi mult piaţa locuinţelor vechi. Potrivit datelor Fondului National de Garantare, numărul de garanţii acordate lunar a scăzut de la o medie de la 2.300 / lună în perioada iulie 2009 - februarie 2010 când funcţiona Prima Casă I la 1.320 garanţii / luna în perioada martie 2009 - iulie 2010 când a intrat în vigoare Prima Casă II.

Cu cât au scăzut preţurile?

Numărul mic de cumpărători i-a trezit pe dezvoltatori la o realitate crudă care i-a forţat să scadă preţurile. Astfel, potrivit Colliers, reducerea aplicată a fost de 10% pe mp construit, de la 1.300 euro/mp, preţ fără TVA înregistrat la sfârşitul lunii decembrie 2009, la 1.170 euro/mp la finalul lui iunie 2010. Comparativ cu vârful atins în prima jumătate a lui 2008, scăderea preţului mediu este de 28%. Luând însă în considerare aprecierea monedei euro faţă de leu, corecţia preţurilor în monedă naţională nu este la fel de mare ca în cazul monedei europene.

Şi mai scad preţurile?

O întrebare la care mulţi ar vrea să afle răspunsurile. Aşadar, pe termen scurt, analiştii Colliers estimează că pe segmentul rezidenţial se va înregistra un volum mai mic al tranzacţiilor, iar preţurile vor continua să scadă, dar într-un ritm mai scăzut. Abia după trei, patru trimestre de la revenirea economiei, am putea vedea semne mai bune pe piaţa imobiliară când potenţialii cumpărători îşi vor recăpăta încrederea atât în economia naţională, cât şi în piaţa rezidenţială. În timp ce proiectele de locuinţe cu preţuri mici şi medii vor continua să fie atractive, dezvoltatorii proiectelor de lux vor fi nevoiţi să-şi modifice preţurile de listă.

 



10 September 2010