Numărul mare de dosare şi birocraţia din unele bănci i-au determinat pe oficialii Fondului de Garantare să ceară instituţiilor bancare să transmită solicitarea de garantare a împrumuturilor prin "Prima Casă" cu cel puţin zece zile înainte de data expirării antecontractului.

http://standard.money.ro/articol_106615/birocratia_si_insuficienta_informare_pun_piedici_programului____prima_casa.html"Am avut probleme mari cu antecontractele de vânzare-cumpărare.

Când am fost mandataţi de către stat să acordăm garanţii în cadrul programului, nu ni s-a spus cât de importantă este perioada de 45-60 de zile referitoare la antecontracte", a spus Vasile Coman, director coordonator în cadrul Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

Reprezentanţii Fondului s-au întâlnit la începutul săptămânii cu oficialii ARB şi au discutat despre optimizarea procedurilor de lucru între bănci şi Fond, astfel încât să se scurteze durata procesului de acordare a creditelor prin "Prima Casă".

Una dintre principalele măsuri discutate cu ARB a fost ca băncile să îi sfătuiască pe clienţi să încheie antecontractul abia după ce instituţia financiară le confirmă acestora că sunt eligibili.

"Pentru antecontractele încheiate deja, şi care se află la bănci, acestea din urmă să ne transmită documentaţia cu cel puţin zece zile înainte de expirarea antecontractului, ca să avem timp să răspundem clienţilor.

Pentru viitoarele contracte, băncile ar trebui să facă analiza de eligibilitate şi abia după aceea să ceară solicitantului să încheie un antecontract în termen de cel puţin 45-60 de zile", a spus Coman.

Acesta a menţionat că ARB va transmite băncilor scrisori cu precizări şi clarificări suplimentare privind programul "Prima Casă", rezultate din discuţiile cu Fondul.

"Programul «Prima Casă» a ridicat probleme pentru bănci, deoarece nu existau norme tehnice pentru implementarea acestuia.

În practică, de exemplu, nu se ştia ce instituţie pune ipoteca pe imobile", a declarat Ştefan Bartha, director general al Imobiliar Expert Grup.


Sursa

18 September 2009