0-301-75399poza_interior.jpgTurnul domina Capitala

Structura Cathedral Plaza este finalizata in ciuda protestelor Bisericii catolice. Cu o inaltime de 75 de metri, turnul va ocupa locul cinci in topul celor mai inalte cladiri ale Capitalei, detronand imobilul din Piata Charles de Gaulle.

Cathedral Plaza are 75 de metri, 19 etaje si patru niveluri de parcari subterane, care pot gazdui pana la 250 de masini. Suprafata construita este de 23.000 de metri patrati, iar cea inchiriabila ajunge la 15.000 de metri patrati. Amplasarea langa Catedrala Sfantul Iosif a atras de-a lungul timpului criticile si protestele Bisericii catolice, insa proiectantii spun ca solutia tehnica aleasa, desi mult mai scumpa, nu va afecta in nici un fel cladirile din zona. "Tehnic nu sunt probleme. Iar arhitectural am creat o piata publica de 1.000 de metri patrati intre imobil si catedrala, unde vor fi amplasate restaurante si terase care vor pune in evidenta mai bine si catedrala", a declarat Vladimir Arsene, designerul cladirii.

SCANDAL

Turnul a fost controversat inca de la lansare, deoarece este amplasat in imediata apropiere a catedralei catolice, considerata monument istoric. Arhiepiscopia Romano-Catolica din Capitala a actionat in judecata firma Willbrook, dezvoltatorul turnului, si toate institutiile statului care au avizat proiectul. Cu toate astea, Cathedral Plaza va fi finalizat pana la finele anului, iar locatarii sai vor plati cea mai scumpa chirie din Capitala. Reprezentantii Willbrook afirma ca proiectul are toate avizele si ca este aprobat prin PUZ si PUG. Nici cu procesele nu-si fac griji. "Mai avem pe rol doua procese cu Arhiepiscopia Romano-Catolica, dupa ce am castigat 18. Sunt convinsa ca le vor castiga si pe ultimele doua", a declarat Daiana Voicu, directorul general al Willbrook.

AFACERE

Investitorii, atrasi de profiturile uriase pe care le scot de pe piata imobiliara romaneasca, doresc sa construiasca mamuti de birouri cat mai in inima orasului. Arhitectii spun ca un zgarie-nori nu poate fi amplasat oriunde, tocmai pentru ca o cladire inalta aduce cu ea un numar de functionari, aglomerare, masini, perturbarea circulatiei, noxe imprastiate in aer. Cu toate astea, Bucurestiul incepe sa fie invadat de blocuri inalte. Insa turnurile se gasesc in inima orasului, in limitele zonei de protectie a valorilor istorice si arhitectural urbanistice, zone care trebuie aparate conform legilor, considera Nicolae Noica, fost ministru de Constructii. "Toate aceste situatii afecteaza grav tesatura urbana a orasului si au implicatii deosebit de periculoase asupra sigurantei si stabilitatii cladirilor invecinate, dar si in privinta spatiilor verzi, circulatiei, parcarilor si sistemelor de alimentare cu apa si canalizare", spune Noica.

Sursa

27 March 2007