Fostele fabrici localizate in zone centrale sau semi-centrale raman puncte de interes major pe harta dezvoltatorilor imobiliari, in ciuda densitatii ridicate din Bucuresti, factor ce ingreuneaza traficul rutier si face aproape imposibila gasirea unui loc de parcare in unele zone ale Capitalei.

Una dintre cele mai recente dezvoltari pe o fosta platforma industriala va fi realizata de grupul imobiliar spaniol Gran Via, care a cumparat terenul si cladirea fostei fabrici Frigocom din cartierul bucurestean Drumul Taberei.

Spaniolii urmeaza sa demoleze cladirile in care fabrica isi desfasura activitatea pentru a construi 1.400 de locuinte pe un teren cu o suprafata de 31.667 de metri patrati.

Drumul Taberei este unul dintre cele mai aglomerate cartiere ale Bucurestiului. Reprezentantii Primariei a anuntat de curand ca spera ca anul acesta sa finalizeze licitatia pentru demararea lucrarilor de constructie a tronsonului de metrou Drumul Taberei - Colentina, lucrare care ar putea reprezenta o solutie pentru decongestionarea traficului. Cu toate acestea, realizarea proiectului va dura cel putin cinci ani, potrivit reprezentantilor Primariei.

Compania a platit pentru achizitia terenului circa 17,5 milioane de euro italienilor de la Mondial Elite, iar costul total al investitiei, incluzand achizitia si constructiile, va fi de aproximativ 110 milioane de euro, apreciaza reprezentantii companiei spaniole.

Lucrarile de constructie sunt programate sa inceapa in luna ianuarie a anului viitor. Gran Via este un grup spaniol infiintat cu scopul de a aduna fonduri pentru investitii, avand ca destinatie constructia si vanzarea locuintelor in Romania. Obiectivul grupului este construirea in Romania a circa 14.000 de locuinte intr-o perioada de sapte ani, in urma unor investitii totale de circa un miliard de euro.

In partea opusa a orasului, in zona Pipera, o alta fabrica este transformata intr-un parc de afaceri de mari dimensiuni, si anume Conect Business Park.

Oamenii de afaceri Tina si Livio Burton au preluat firma Conect in luna iunie a anului 1999, cand au cumparat 86% din companie, pentru ca ulterior sa-si majoreze participatia la 97%, prin intermediul firmei Tinapack.

Compania a demolat o parte din halele folosite in trecut pentru productia de conectori, in timp ce doua cladiri au fost reconditionate si transformate in spatii moderne de birouri, astfel ca obiectul initial de activitate a companiei a fost modificat.

Cele doua cladiri au o suprafata cumulata de aproximativ 20.000 de metri patrati, insa compania va incepe in decursul acestui an constructia altor patru imobile de birouri, trei avand o structura formata din parter si opt etaje. Cel de-al patrulea imobil de birouri va avea peste 20 de etaje.

In momentul finalizarii, parcul de afaceri va cuprinde o suprafata de aproximativ 100.000 de metri patrati de birouri. Nici zona Pipera nu este ocolita de probleme in ceea ce priveste traficul, in ciuda existentei unei legaturi de metrou directe catre centrul orasului.

Bucurestiul este unul dintre orasele cu cea mai ridicata densitate din Europa, statisticile indicand un numar de peste 4.000 de masini concentrate pe fiecare kilometru patrat.

Pe piata se constata in continuare un deficit intre cererea si oferta de spatii de birouri, dar trebuie rezolvate problemele de infrastructura. Indiferent daca pleci la 17.30 sau la 19.30 de la birou, tot la aceeasi ora ajungi acasa, din cauza traficului. De aceea ne gandim ca am putea sa mai tinem in viitor angajatii la sala de fitness sau in food court-ul pe care il vom amenaja in cadrul proiectului. "Intreaga cladire va avea o capacitate de 5.000 de persoane", precizeaza reprezentantul Conect Business Park.

Alaturi de imobilele de birouri din proiect, compania va construi o cladire cu destinatii diverse, care va cuprinde printre altele sali de conferinte, food-court sau sala de fitness.

Cladirile din Conect Business Park au un grad de ocupare de 100%, pretul mediu de inchiriere fiind de 10,5 euro/ metrul patrat.

Cheltuielile privind renovarea celor doua imobile finalizate, in care se regasesc in prezent birouri ale unor firme importante de pe piata, precum compania de telecomunicatii Alcatel sau retailerul de electronice si electrocasnice Domo, s-au ridicat la aproximativ 200 euro/metrul patrat.

Compania a realizat renovarea spatiilor in regie proprie, angajand subcontractori pentru diferite lucrari. Colaboratorii companiei in ceea ce priveste inchirierea spatiilor de birouri sunt firmele de brokeraj imobiliar Eurisko si Regatta.

Intreg portofoliul companiei a fost evaluat in august 2006 la 47 de milioane de euro, potrivit reprezentantului Conect Business Park.

Platforma Conect Business Park se desfasoara pe un teren de 41.000 de metri patrati, in imediata vecinatate a unui alt parc de afaceri de mari dimensiuni, Iride Business Park.

De altfel, parcul de afaceri Conect va fi unul dintre cele mai mari de pe piata Capitalei, alaturi de proiectele Sema Parc sau Baneasa Business & Technology Park, care fac parte din proiecte mixte, si includ proiecte comerciale si unitati locative.

Evaluarea portofoliului a fost realizata de compania Smith Hodgkinson pentru luna august a anului trecut.

Compania Conect Business Park se afla in negocieri cu bancile Raiffeisen si HVB pentru obtinerea unui credit de 70 de milioane de euro, pentru finantarea constructiei celorlalte imobile de birouri.

Compania se afla in discutii si pentru desemnarea antreprenorului general, astfel ca lucrarile la prima dintre cladiri ar putea incepe in decurs de doua luni.

O buna parte dintre marile proiecte imobiliare aflate in derulare in Capitala sunt dezvoltate pe platformele unor foste fabrici.

Proiectul Sema Parc, dezvoltat de River Invest pe malul Dambovitei, pe platforma fostei fabrici Semanatoarea, este cea mai mare investitie imobiliara din vestul Bucurestiului, urmand sa atraga o investitie de circa 700 de milioane de euro.

Acesta este cel mai amplu proiect imobiliar inceput in zona, urmand sa cuprinda circa 1.200 de locuinte, potrivit dezvoltatorilor. Cea mai mare parte din Sema Parc va fi ocupata insa de spatiile de birouri, care vor totaliza peste 360.000 de metri patrati construiti, doua din cladirile de birouri din proiect fiind deja achizitionate de fondul austriac de investitii Europolis, intr-o tranzactie de 90 de milioane de euro.

Un alt proiect de mari dimensiuni aflat in dezvoltare pe locul unei foste fabrici este centrul comercial Cotroceni Park, in executie pe platforma UMEB din vestul Bucurestiului.

Centrul comercial va fi construit de catre Africa Israel si New Century Holdings, investitia implicata de dezvoltarea acestui proiect depasind 200 de milioane de euro.

In timp ce Cotroceni Park va fi dezvoltat pe o fosta platforma industriala, centrele comerciale finalizate in Bucuresti au fost construite pe scheletul fostelor "circuri ale foamei", a caror constructie incepuse inainte de revolutie.

Un alt centru comercial, Liberty Center, dezvoltat de compania nord-irlandeza Mivan pe calea Rahova, este ridicat pe locul unui alt "circ al foamei" nefinalizat.

Liberty Center este primul centru comercial lansat de Mivan pe piata locala, investitia totala implicata de dezvoltarea acestui mall de 25.000 de metri patrati fiind estimata la 70 de milioane de euro.

Destinatiile terenurilor se schimba si in afara Bucurestiului, daca tinem cont ca proiecte comerciale precum Bucovina Shopping City din Suceava sau Arena City Center din Bacau sunt construite pe locul unei foste fabrici de mobila, respectiv o fosta fabrica de incaltaminte.

Fondul de investitii britanic North Real Estate va investi aproximativ 60 de milioane de euro in dezvoltarea unui parc de retail de peste 50.000 de metri patrati, pe un teren de 12 hectare.

Valoarea totala a proiectului de la Bacau este estimata la 35 de milioane de euro. Mall-ul va avea o suprafata totala de 31.000 de metri patrati structurati pe trei niveluri - parter si doua etaje.

Proiecte pe terenurile fostelor fabrici din Capitala

  • Proiectul Sema Parc, dezvoltat de River Invest pe malul Dambovitei, pe platforma fostei fabrici Semanatoarea, va cuprinde circa 1.200 de locuinte, spatii de birouri si un mall de mari dimensiuni.
  • Centrul comercial Cotroceni Park se afla in executie pe platforma UMEB din vestul Bucurestiului, investitia implicata de dezvoltarea acestui proiect depasind 200 de milioane de euro.
  • Parcul de afaceri Conect Business Park este dezvoltat pe un teren de peste 40.000 de metri patrati, pe care a functionat fabrica producatoare de conectori.
  • Grupul imobiliar spaniol Gran Via, care a cumparat terenul si cladirea fostei fabrici Frigocom din cartierul bucurestean Drumul Taberei va construi 1.400 de locuinte pe un teren cu o suprafata de 31.667 de metri patrati.
  • Sursa

    12 April 2007