Birourile pierd cursa profitului imobiliar in fata industriei




Cotidianul - 06.09.2006
 

Piata imobiliara din Romania este destul de atractiva pentru marii investitori din vestul Europei datorita profitului mare obtinut intr-un timp scurt.

Chiar daca se afla pe un trend usor descendent, rata profitului in cazul investitiilor imobiliare in Romania atrage marile companii interesate de derularea unor astfel de proiecte. Piata imobiliara romaneasca a reprezentat, reprezinta si va mai reprezenta citiva ani de acum incolo o afacere buna pentru investitorii imobiliari.

Estul Europei se afla de fapt inaintea altor zone din Europa in preferintele companiilor care scot bani din sectorul constructiei de spatii de locuit, de birouri, industriale sau cele destinate retailului. „Interesul investitorilor se muta spre estul Europei, pentru ca in aceste zone rata profitului este mai mare decit in vest“, ne spune Oana Lungu, specialist in cadrul departamentului de marketing, DTZ Echinox. Fiecare cladire in parte aduce un profit mai mare sau mai mic in functie de mai multi factori, cum ar fi pozitionarea, pretul platit pe terenul care s-a construit sau numarul de cladiri tranzactionate pe piata in domeniul respectiv.

Cifre concrete

Daca in 2004 rata profitului era destul de mare, aceasta a scazut si a ajuns in 2005 la niveluri cuprinse intre 8,5 si 10% pe toate sectoarele pietei imobiliare. Trendul descendent pe care s-a aflat acesta a continuat si in 2006 si se preconizeaza ca rata profitului va mai scadea, insa cu o valoare mai mica. „Pentru urmatorii doi ani, cind sint anuntate sa apara multe noi proiecte pe piata, rata profitului va continua trendul usor descendent, dar rata medie de scadere pe an nu va depasi 0,25%“, apreciaza Radu Lucian, partener in firma Eurisko.

Pentru anul in curs, cifrele sint urmatoarele: retail si birouri – 7,7-7,8% pina la 8,5-9% (pentru cladirile de birouri de clasa A). Nivelul profitului depinde, in aceste cazuri, de suprafata cladirii si de veniturile pe care aceasta le genereaza. In ceea ce priveste rezidentialul, rata profitului este de 9-10%, iar pe sectorul industrial aceasta este de 10-11%.

Specialistii spun de asemenea ca, daca pina la ora actuala nivelul ratei profitului este inregistrat de aceste cifre, rata poate avea o mica scadere pina la sfirsitul anului, de 0,1-0,2%. „Fluctuatiile ratei profitului depind in mare masura de aparitia pe piata a proiectelor anuntate“, mai spune Radu Lucian.

Factori ai profitului

Rata profitului in investitiile imobiliare are mai multi factori care o influenteaza. Acestia pot fi de ordin extern, intern, de evolutia altor piete, de momentul tranzactionarii bunurilor imobiliare sau de pozitionarea acestora.

Rata profitului poate creste sau poate sa scada in functie de numarul de investitori care intra pe acea piata. Astfel, pe piata romaneasca au intrat din ce in ce mai multi investitori care au anuntat sau au realizat o serie de investitii. Acest lucru a dus la scaderea ratei profitului. Astfel, cu cit investitorii sint mai multi, cu atit rata profitului scade. Cresterea preturilor pe alte piete, cum ar fi piata materialelor de constructie sau pretul terenurilor destinate proiectelor imobiliare.

Cu cit pretul terenurilor creste, sau cu cit materialele de constructie se scumpesc, cu atit rata profitului va fi mai mica. Pretul tranzactionarii unei cladiri sau nivelul chiriilor reprezinta un alt factor care influenteaza aceasta rata. Daca pretul (de achizitie sau chiria) este mare, rata profitului va creste proportional cu acestea.

Sectorul rezidential si cel al spatiilor destinate birourilor sint cele mai cautate de investitori.

Citeste articolul integral in Cotidianul


Sebastian Firtat
Cotidianul
 

6 September 2006