În unele țări, reglementarea în construcții nu este un ghid orientativ, iar regulile se aplică pentru toată lumea. Un bloc de locuințe nou construit, care era cu un metru mai înalt decât planurile inițiale, a fost demolat de autoritățile din Luxembourg, iar dezvoltatorului i se oferit un nou permis de construcție și o nouă șansă de a face treaba bine.

41487-bloc_demolat.jpgPentru România, este un scenariu absurd: demolarea unei clădiri abia construite din cauză că nu respectă prevederile de urbanism este ceva fără de precedent la noi. Desigur, situația este dureroasă atât pentru dezvoltator, cât și pentru cei care au cumpărat apartamente în acel bloc, dar legea este lege și trebuie aplicată, susțin autoritățile din Luxembourg.

Parterul era cu aproximativ 40 de centimetri mai înalt decât era permis prin autorizația de construire, iar toate celelalte etaje erau cu 10-15 cm mai înalte decât era permis. Întreaga clădire era cu un metru mai înaltă decât înălțimea autoriazată”, a declarat Marc Lies, primarul din Luxembourg.

Blocul era abia finalizat iar problemele au fost identificat de comisia de recepție. Construcția a început în anul 2015, iar proiectul a întâmpinat probleme și blocaje, în perioada crizei economice mondiale, motiv pentru care a fost blocat ani la rând. Abia recent a repornit constructorul dezvoltarea, pentru ca acum să fie nevoit să ia totul de la capăt.

Am încercat să găsim o soluție, împreună cu contractorul. Clădirea nu putea rămâne în picioare decât dacă se dărâma un etaj întreg, dar contractorul a preferat să o demoleze pe toată”, continuă primarul Lies.

Momentan, dezvoltatorul nu a dorit să ofere versiunea lui despre ce s-a întâmplat. Asemenea abateri nu apar însă din greșeală, iar cunoscătorii pieței locale sunt de părere că există explicații nerostite pentru ceea ce s-a întâmplat. Între timp, clădirea a primit o nouă autorizație de construire și anunță că va relua proiectul. 

17 June 2017