Suntem atât de obişnuiţi cu modul în care arată oraşele acum, încât nici nu ni le putem imagina altfel. Există însă o mână de oameni vizionari, talentaţi şi cu puterea de a schimba lucruri, iar acolo unde muncesc ei, viaţa a sute de oameni se schimbă în bine. Unul dintre ei este arhitectul Benjamin Garcia Saxe, care a reuşit să schimbe viaţa la bloc, aşa cum o ştim noi, în viaţa la bloc – aşa cum ne-o dorim cu toţii: înconjuraţi de spaţii verzi, cu locuri sigure pentru copii şi practice pentru adulţi, totul la un preţ foarte convenabil.

34382-a-new-paradise.jpgBenjamin Garcia Saxe este un arhitect cu o reală pasiune pentru natura. Toate proiectele cu care se ocupă nu doar că au câştigat premii pentru excelenţă, dar completează mediul exterior, acolo unde sunt aşezate, în loc să îl distrugă, aşa cu se întâmplă cu cele mai multe noi construcţii. Un exemplu în acest sens este proiectul rezidenţial Paraiso de Cartago, din Cartago, Costa Rica.

„Suntem avocaţii ideii de oraş compact, viu, dinamic, unde poţi să munceşti, să te relaxezi şi să te joci fără a parcurge distanţe mari şi fără să depinzi de automobil. Pentru noi, spaţiul verde este vital pentru identitatea şi vitalitatea unei comunităţi. Vorbesc despre locuri în care familiile se adună şi pot petrece momente unice împreună. Vorbesc despre locuri în care oamenii pot să pedaleze, să meargă, să alerge şi să se relaxeze, într-un proiect care atinge cele mai înalte standarde de sustenabilitate, fără emisii de carbon. Dar provocarea majoră nu este aceea de a livra toate aceste lucruri, ci de a face acest lucru la un preţ incredibil de competitiv, accesibil pentru familiile din clasa medie din Costa Rica”, arată Benjamin Garcia Saxe.

Proiectul, care se întinde pe 64.000 mp, are blocuri cu trei etaje care ocupă 50% din spaţiu, restul de 50% fiind alocat zonelor verzi. Există chiar şi locuri special amenajate pentru a cultiva, precum şi spaţii destinate schimbului de alimente între rezidenţi. Fiecare apartament are vedere către un parc sau o grădină de o parte şi la stradă, de cealaltă parte.

Proprietarii cumpără apartamentul cu spaţii pentru agricultură incluse

Un alt ansamblu rezidenţial remarcabil este Kala Sustainable Community din zona Alajuel, Costa Rica. Dezvoltatorul a vrut să ridice primul ansamblul rezidenţial 100% autosustenabil. Astfel, în centrul proiectului se află un spaţiu verde generos, un centru de sănătate, o sală de sport şi o zonă pentru diverse alte activităţi de entertainment.

„Proiectul aduce o privelişte spectaculoasă, oriunde te-ai afla, în interior sau în exteriorul lui. Am ţinut cont de fiecare copac, de fauna, flora şi ecosistemul existent dinainte de construcţie. Clădirea construită se camuflează în peisaj, iar fundaţia ei devine parte din parc. Putem spune că am făcut mai puţină arhitectură şi mai multă peisagistică”, explică Benjamin Garcia Saxe.

În alt ansamblu, agricultura se face pe verticală, după metode inovatoare

Un alt proiect la care a participat arhitectul portorican este construcţia unei scheme de blocuri care ar putea începe să arate cum poţi trăi mai responsabil, în secoul XXI, în San Jose, Porto Rica. În opinia specialiştilor, una dintre cele mai mari probleme ale modului actual de trai este aceea că petrecem prea mult timp în interiorul clădirilor.

„Am realizat că schema tradiţională de construcţie a blocurile este aceea de a avea un punct central de circulaţie şi servicii, din care locuitorii pornesc pe un coridor către uşa locuinţei lor, străbătând un mediu steril şi un coridor întunecat. Aşa că am propus intrarea direct prin balcon, printr-o schemă de scări exterioare. Astfel am putut genera o terasă uriaşă, de care se pot bucura toţi locatarii blocului”, arată arhitectul.

Proiectul se numeşte Vertical City Gardens, pentru că pe scările exterioare este montată o fermă hidroponică, folosind o tehnologie în care plantele nu cresc pe sol, ci în apă. Astfel, proprietarii pot nu doar să se bucure de umbră şi intimitate, date de peretele verde, dar pot cultiva la apartament orice îşi doresc. Asemenea proiecte sunt revoluţionare oriunde în lume, iar piedicile birocratice nu au întârziat să apară.

„Pentru a face asemenea proiecte posibile a fost nevoie să lucrăm împreună cu alte firme de consultanţă, să purtăm discuţii intense cu autorităţile şi să ne facem auziţi atunci când punem la îndoială legile actuale şi modul în care funcţionează acum sistemul. Doar cu o pasiune uriaşă am putut să ducem la bun sfârşit aceste proiecte care solicită autorizaţii de construcţii aparent imposibil de obţinut şi sfidează birocraţia. Considerăm că doar cu perseverenţă şi prin puterea exemplului putem să demonstrăm şi altor municipalităţi cum o comunitate poate să fie construită pe principii de bun simţ şi că este chiar rezonabil să investeşti într-o strategie de dezvoltare accesibilă comunităţilor din secolul XXI”, încheie Benjamin Garcia Saxe.

CITEŞTE ŞI: Noul val în construcţii aduce case de bambus şi plastic sau din containere abandonate



11 June 2014