Blocurile noi aduc avantaje incontestabile proprietarilor, cu o singură condiție: să fie alese cu atenție. Ca în orice achiziție imobiliară, clienții trebuie să analizeze atent apartamentul, blocul și calitatea constructorului. În cazul în care se observă calitate pe toate liniile, atunci cu siguranță este vorba despre un bloc care va aduce confort pe termen lung locuitorilor. Iar prin confort se înțeleg eficiență termică, facturi mici, rezistență la uzură sau cutremure precum și, deloc de neglijat, senzația unei alegeri câștigătoare.

36229-blocuri_noi.jpgUna dintre cele mai mari probleme pe care poate să le aibă un bloc nou este racordarea la utilități. Mai precis, lipsa acesteia. În goana după prețul cel mai mic, dezvoltatorii aleg să ridice blocuri în zone încă insuficient dezvoltate, în care momentan există doar promisiunea racordării la gaze ori canalizare, de exemplu.

Fiecare bloc nou ar trebui să ofere curent, gaze și canalizare. Acestea sunt trei condiții-cheie care conduc la reducerea costurilor lunare. O altă problemă pe care o pot aduce blocurile neracordate este aceea a distanței de parcurs. De multe ori, parcelele pe care sunt construite sunt departe de mijloacele de transport în comun, iar clienții subestimează importanța acestei distanțe. De obicei, achiziția de face primăvara-vara-toamna, pe vreme bună și puțini sunt cei care își imaginează realistic cum va fi să străbată aceeași distanță pe jos iarna, prin viscol”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Marin Țoneș, administrator Marcone Imobiliare.

Prima iarnă este o probă grea pentru proprietarii locuințelor noi

Tot pe timpul iernii se ajunge la prima probă de foc a locuinței nou-cumpărate: întreținerea. Oricine își dorește să plătească pe cât de puțin se poate, în timp ce locuința este confortabil încălzită. Cu toate acestea, prea puțini sunt interesați de certificatul de eficiență energetică, pe care îl văd mai degrabă drept un gest de obligativitate. Lucrurile sunt cu atât mai complicate în cazul celor care locuiesc la bloc, unde costurile nu sunt întotdeauna individuale.  

„Clienții care vor cele mai mici costuri cu întreținerea trebuie să urmărească următoarele elemente: pierderile de căldură, curentul pe scara blocului să funcționeze cu senzori, nu permanent iar apa și gazele trebuie contorizate pe fiecare apartament în parte. Astfel, costurile se reduc la jumătate față de un apartament dintr-un bloc vechi” a declarat pentru IMOPEDIA.ro Ruxandra Marin, inginer TehnoDesign.

Multe vicii de construcție nu se văd cu ochiul liber, dar cartea tehnică a clădirii le poate scoate la lumină

Alte probleme eliminate din start, în cazul blocurilor noi, sunt cele legate de reabilitarea post-cutremure sau schimbul instalațiilor sanitare comune. În cele mai multe cazuri, locuințele noi sunt izolate pe exterior, deci nu sunt pierderi de căldură. Dar o importanță aparte o au și materialele de construcție folosite.

„Multe vicii de construcție nu se văd cu ochiul liber, iar cartea tehnică a clădirii poate face lumină în multe cazuri. De obicei, cartea tehnică se găsește mai degrabă în cazul construcțiilor noi. Dar mai există și posibilitate în care blocul are un proiect bun, dar constructorul a preferat să facă ce știe el, nu ce scrie în proiect. Acesta este un caz periculos. Dar dacă totul a fost respectat, instalațiile sanitare și electrice sunt noi și fiecare consumă cât dorește, atunci cheltuielile pot fi mici”, arată Marin Țoneș.

Unul dintre semnalele de alarmă care ar trebui să atragă atenția clientului este lipsa de transparență a vânzătorului. Un dezvoltator care evită să răspundă la toate întrebările despre costuri sau oferă răspunsuri vagi, promisiuni că va fi totul bine, atunci întreaga ofertă trebuie analizată cu precauție.

CITEȘTE ȘI:

27 January 2015