Cei interesați să cumpere un apartament într-un bloc nou construit, în București, ar trebui să verifice cu rigurozitate legalitatea documentelor de construcție. Altfel riscă să rămână fără locuință, întrucât blocul lor ar putea fi demolat. Potrivit datelor oferite de Inspectoratul de Stat în Construcții, mai mult de jumătate dintre blocurile construite recent în Capitală sunt ridicate ilegal. Prin urmare, ele pot fi demolate la plângerea oricui este incomodat de ele. Până acum, această idee părea doar o utopie. Acum însă, s-a creat un precedent încurajator. Este vorba despre cazul Dudești 94, unde instanța a decis că proprietarii unei vile din Vitan pot dărâma blocul cu 10 etaje ridicat prea aproape de casa lor.  

35687-autorizatii_bucuresti.jpgAutorizațiile de construcție emise abuziv, în urma unor favoruri sau obligații ale Primăriilor, s-ar putea întoarce împotriva celor care au cumpărat un apartament în blocurile noi din Capitală. În perioada de boom imobiliar s-a construit masiv și nu întotdeauna legitim, după cum arată datele Inspectoratului de Stat în Construcții. Acest obicei nu a dispărut însă nici în anii care au urmat, chiar dacă incidența ilegalităților a scăzut.

Statistic, eu apreciez că jumătate din autorizații sunt ilegale. Noi avem răspuns oficial, din anii 2007-2008, în care Inspectoratul de Stat în Construcții a verificat prin sondaj fondurile emise de sectoare și, din ce verificau, jumătate găseau ilegal. Aceste date se referă exclusiv la București. Am refăcut acea solicitare pentru anii 2012-2013 și au verificat mai puține construcții. Într-adevăr și incidența de ilegalitate a scăzut pe la 30%, dar au verificat mai puțin de jumătate din ce verificaseră anterior” a declarat pentru IMOPEDIA.ro Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul.

Departamentul care se ocupă cu verificarea legalității construcțiilor este o pură formalitate

Practica autorizațiilor emise în funcție de oportunități invetiționale, nu de litera legii, a fost încurajată la nivel intern și oficial, ani de-a rândul. Departamentul care se ocupă cu verificarea legalității construcțiilor este o pură formalitate, care există doar pentru a masca superficial neregulile petrecute în interiorul primăriilor.

La Inspectoratul de Stat în Construcții  există vreo 20 de inspectori care verifică rezistența construcțiilor (cei care se duc și verifică dacă se toarnă betoane de dimensiuni la care se trebuie, etc.) și există o singură persoană care verifică legalitatea autorizațiilor, la nivelul întregului București. Deci este clar o cale liberă către ilegalitate”, continuă Nicușor Dan.

Într-o Românie în care consumatorii încep să își cunoască tot mai bine drepturile, era doar o chestiune de timp până când cineva se va revolta împotriva înșelătoriilor statului. Acest lucru s-a petrecut în cazul Dudești 94, unde proprietarii unei vile din Vitan au obținut o decizie judecătorească ce le permite să dărâme blocul cu 10 etaje construit aproape lipit de casa lor. Prin urmare, toți locatarii acelui bloc riscă să rămână fără locuințe. Ar putea părea nedrept, dar în realitate, neatenția sau dezinteresul i-au adus în această situație.

Clienții din acest bloc nu sunt de bună-credință. Ei sunt cel mult naivi. Aici este și problema notarului. În momentul în care ei au cumpărat apartamentele, au găsit în cartea funciară notat acest litigiu. Ei știau ce cumpără. Sau n-au citit, sau nu le-a spus notarul că ei cumpără un apartament într-un bloc în litigiu, care poate fi demolat. Ei ulterior pot să dea în judecată primăria spunând că ei au avut încredere într-un act emis de o autoritate”, arată oficialul Salvați Bucureștiul.

Clienții trebuie să studieze cu atenție actele, dar și împrejurimile

Dar există o mulțime de blocuri care nu au litigii notate în cartea funciară, iar abuzul prin care a fost obținută autorizația nu este notat clar nicăieri. În acest caz, cumpărătorii sunt de bună-credință, dar acest statut nu îi ajută cu nimic, în cazul în care o instanță decide pentru demolarea blocului lor.

Obligația clienților este să verifice atent actele. Dar când nu este nimic notat nicăieri, ei sunt de bună-credință, iar cei care le-au vândut și nu i-au informat, sunt de rea-credință. În situația asta, există un principiu: interesul public privează în fața interesului privat. Există prioritatea interesului public, dar apoi, ei fiind de bună-credință, trebuie să fie despăgubiți de cei care i-au înșelat. Adică de investitor și de primarul care a dat autorizația”, arată Nicușor Dan.

Pentru a identifica posibilele abuzuri, proprietarii se pot uita cu atenție nu doar în acte, ci și împrejur, la regimul de înălțime, la proximitatea celorlalte clădiri, la retragerea față de stradă. Ei pot cere consilierea unei terțe părți, neimplicate dar avizate în domeniul construcțiilor, precum o persoană specializată în cadastru. De asemenea, studierea unor documente precum PUD sau PUZ, găsite la Primării, pot arăta nereguli pe care dezvoltatorul le ascunde. Aceasta este strategia de contraatac, necesară până când vom trăi într-o țară în care legile se respectă.

În opinia mea de vechi cunoscător al acestui fenomen, sunt câteva lucruri care pot schimba radical modul în care se desfășoară lucrurile: 1. Ca un arhitect-șef să facă închisoare (iar noi lucrăm și în această direcție, dar Parchetul nu se mișcă așa repede cum vrem noi). 2. Chiar să se demoleze un bloc, fizic. 3. Ca niște investitori păgubiți să se întoarcă împotriva primarului – și în situația asta, cetățenii vor afla că primarul lor a plătit cinci milioane de euro despăgubiri pentru o autorizație pe care a dat-o ilegal. Și atunci nu va fi bine. La cum îi cunosc pe reclamanții în cazul din Dudești 94, sunt convins că vor dărâma blocul. Chiar există șansele să înceapă o revoluție”, demonstrează Nicușor Dan.

Există mai multe plângeri penale întocmite la adresa arhitecților-șefi din Capitală

De altfel, chiar pentru cazul vilei din Vitan există o plângere penală întocmită de Asociația Salvați Bucureștiul, alături de multe alte plângeri penale, pentru alte cazuri similare. Iar pentru ca situația legală a construcțiilor din România să se normalizeze mai repede, Asociația Salvați Bucureștiul anunță organizarea unor cursuri prin care orice proprietar prejudiciat va putea să învețe pașii de urmat pentru a da în judecată statul sau investitorii care le-au încălcat drepturile. Cursurile se vor ține în București, Cluj și Iași, iar detaliile referitoare la ele vor fi afișate în luna ianuarie a anului viitor, pe un site care va fi creat special pentru acestea.  

Oamenii nu acționează în special din cauză că le e teamă de necunoscut, nu au exemple de succes despre care să știe. Componenta financiară joacă un rol mai mic. În momentul în care noi vom reuși să punem online toată baza de date cu hotărâri și tot ce am scris noi în diferite procese de-a lungul timpului va fi și mai simplu, lumea va putea să copieze pas cu pas ceea ce am făcut noi diferite cazuri”, încheie Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul.

CITEȘTE ȘI:

4 November 2014