Blocuri noi pe zeci de hectare


Cotidianul - 01.08.2006
 

Ultimele anunturi vorbesc despre ansambluri rezidentiale de mii de apartamente fiecare, intinse pe suprafete imense

Dezvoltatorii de proiecte imobiliare nu se mai multumesc sa ridice ansambluri rezidentiale de mici dimensiuni, ci incep sa judece la scara mare. Pina acum, se discuta despre proiecte care sa cuprinda zeci sau sute de apartamente. Printre cele mai mari erau Planorama, proiect care presupune constructia, in zona Colentina din Bucuresti, a 1.100 de apartamente, si Sema Park, in zona Semanatoarea, cu 1.200 de apartamente.

De la mic la mare

Lucrurile par sa se schimbe  insa. Compania Impact a anuntat ca va realiza un ansamblu rezidential (amplasat in nordul Bucurestiului si denumit Greenfield) care va cuprinde 3.800 de locuinte in vile si blocuri de apartamente si care va fi amplasat pe nu mai putin de 600.000 de metri patrati, adica 60 de hectare. Compania estimeaza sa inceapa constructia in toamna acestui an. Un alt dezvoltator imobiliar, Neocity Group, a anuntat un alt proiect-mamut in valoare de 300 de milioane de euro, amplasat tot in partea de est a Capitalei, in apropierea riului Colentina. Denumit NeoPeninsula, proiectul presupune constructia a 16 blocuri-turn, care vor avea intre 14 si 24 de etaje, compuse din apartamente cu una, doua, trei si patru camere. Cartierul rezidential se va intinde pe 14 hectare si va numara 2.700 de apartamente. In aceeasi clasa a ansamblurilor rezidentiale mari se poate inscrie si proiectul Baneasa, care, pe linga cea mai mare zona comerciala din Romania, presupune si constructia a 3.000 de case individuale, colective sau apartamente in vile.

Cerere mare, risc „calculat“

S-a ajuns la astfel de proiecte gigantice pentru ca avem parte de o cerere foarte mare, iar acest segment nu a fost inca acoperit, cred analistii imobiliari. „Cererea este mare si era normal ca investitorii sa se indrepte asupra acestui segment de nisa. Segmentul caselor de lux

s-a epuizat, nu prea mai exista cerere si trebuia sa se uite cineva si la apartamentele din blocuri pentru ca pe acest segment nu s-a prea construit nimic in ultimii 15 ani.

Era o nisa a pietei“, ne-a spus Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist.

El apreciaza ca dezvoltatorii isi asuma un risc atunci cind construiesc apartamente cu miile, dar spune ca el este unul „calculat“. „Cererea este foarte mare, iar riscul ca apartamentele sa ramina nevindute e destul de mic“, spune Ureche. In plus, desi preturile sint destul de piperate (se ajunge si la peste 1.000 de euro metrul patrat construit), Ureche spune ca puterea de cumparare va creste, in paralel cu aparitia de instrumente bancare noi, prin care sa se finanteze achizitiile.


Cotidianul
 

1 August 2006