Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Blocurile vechi din București: demolate sau reabilitate?

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 4726

Blocurile comuniste ies din perioada de garanție, iar acest lucru înseamnă că nu mai sunt sigure pentru locuitori. Din acest punct, există două scenarii posibile: renovarea sau demolarea. Soluția cea mai comodă dintre cele două, renovarea, nu face decât să mai câștige câțiva ani înainte de apariția inevitabilei demolări. Cu toate acestea, nici locuitorii, nici autoritățile nu par a fi interesate de acest aspect, iar cele mai multe blocuri construite în era comunistă continuă să funcționeze fără niciun fel de intervenție

blocuri bucurestiÎn București, din cele 760.000 de apartamente construite până în 1992, peste 80.000 au fost construite în intervalul 1945-1964. Iar dintre cele 57.400 de blocuri din beton existente azi, aproape 6.000 sunt construite între anii 1910-1970. Iar dacă vechimea în sine nu este o problemă suficientă, blocurilor din București li se adaugă și problemele legate de rezistența structurilor, șubrezite de cutremurele din 1940 și 1977.

Fondul de locuințe din București este șubred, dar demolarea nu este o soluție luată în calcul altfel decât la nivel de discuții între ingineri.  Problema cu consolidările este că nimeni nu poate garanta că o clădire cârpită poate rezista pe termen lung, ea tot va trebui demolată, la un moment dat. Tocmai de aceea, a consolida o clădire care nu are valoare patrimonială, este o pierdere de timp și de bani”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Maria Mihălescu, arhitect Lasting Building.

Blocurile reabilitate pot rămâne cu probleme, în funcție de calitatea lucrării și starea inițială a clădirii

Chiar și în cazul blocurilor reabilitate, rezultatele depind foarte mult de un cumul de factori. Aici intră calitatea echipei care pune în practică lucrarea, produsele folosite dar și starea inițială a cladirii. Pentru că multe dintre blocurile comuniste au fost construite după planuri de construcție deficitare.

Multe blocuri ridicate sub conducerea comuniștilor ar putea fi declarate iremediabil compromise, încă de la construcție. Sunt apartamente de inspirație occidentală, aplicată deficitar de un regim care voia volum, nu calitate. Pentru asemenea apartamente, degeaba izolezi fațadele, dacă pierderile continuă să se resimtă din cauza traseului inadecvat al agentului termic”, explică arhitect Maria Mihăiescu.

În aceste cazuri, programul de reabilitare termică se transformă într-un demers costisitor, funcțional doar la nivel teoretic. Potrivit planului de actiuni 2004-2015, cuprins în Strategia Națională din domeniul eficientei energetice, în România ar fi trebuit să fie reabilitate 25.000 de cladiri de locuit multietajate. Mai puțin de jumătate din blocurile de beton din România. Atingerea acestui număr a fost anevoioasă, autoritățile dând adesea vina pe proprietari, care nu permit intervenția asupra imobilului.

În Franța, Olanda sau Rusia, demolarea a fost catalogată drept cea mai bună soluție, pentru blocurile vechi

Blocurile vechi creează probleme și în restul Europei. În zona estică a bătrânului continent, cea mai des aplicată măsură este demolarea, în timp ce în Vest, acolo unde fondul locativ are o calitate mai bună, se vizează conservarea și reabilitarea. Țările cele mai deschise către demolarea blocurilor vechi sunt Franța, Olanda, dar mai ales Rusia, care a avut drept termen anul 2010 pentru dărâmarea a 25,5 milioane de mp locuințe.

CITEȘTE ȘI:

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

macheta_pentagon.jpg
OFERTE RECOMANDATE
Baba Novac , SU: 45 mp, 2 cam.
Rahova , SC: 72 mp, 2 cam.
Bucurestii Noi , SC: 56 mp, 2 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video