ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Blocurile ANL pentru tineret din cartierul Brancusi - gata in ajunul alegerilor     
ADEVARUL -  09. 07. 2003

Primele 1.180 de locuinte - apartamente - pentru tineret, din noul cartier bucurestean Brancusi, situat la periferia cartierului Drumul Taberei, vor fi gata in primavara anului 2004.

Cele 6 firme de constructii angajate de ANL promit ca restul de pana la 4.600 de apartamente (s-a vorbit de peste 5.000 de apartamente, dar am aflat ca pe o portiune a terenului se vor construi 200 de case in regim de credit ipotecar, in loc de blocuri pentru tineret) urmeaza a fi terminate pana in luna iunie 2004.
O problema va fi insa viabilizarea terenului. In esenta, aceasta cade in sarcina Primariei Sectorului 6, dar se pare ca termoficarea va implica si Primaria Capitalei.
Din aceasta cauza, Miron Mitrea, ministrul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Turismului, i-a spus ieri, premierului Nastase, care a vizitat santierul Brancusi, ca viabilizarea ar putea fi incheiata abia in toamna anului viitor.
"Daca Primaria Capitalei nu va coopera, vom renunta la regia de termoficare si vom asigura incalzirea cu gaze", a precizat Mitrea. Nastase a prins din zbor ideea si l-a insarcinat pe Dan Ioan Popescu, "in calitate de ministru al Industriilor si de presedinte al organizatiei de Bucuresti (a PSD - n.n.)", sa gireze personal procesul de viabilizare.
Dintre locuintele care vor fi gata sa-si primeasca chiriasii incepand cu luna martie 2004, 752 vor fi garsoniere, 312 apartamente cu 2 camere si 116 apartamente cu 3 camere. Sergiu Sechelariu, secretar de stat in MLPTT, spune ca aceste locuinte vor fi accesibile tinerilor cu venituri modeste. Asa ar fi normal, fiind vorba de locuinte sociale.
Insa Dan Darabont, primarul sectorului 6, precizeaza ca unul dintre criteriile pe baza carora se va intocmi lista de prioritati la repartitia locuintelor va fi tocmai consistenta venitului:
"E o chestie de bonitate. Cu cat persoana respectiva are un venit mai mare, cu atat ne da noua o mai buna garantie ca-si va plati la timp chiria si celelalte obligatii legate de intretinerea locuintei".
Deocamdata insa, nu se pune problema prioritatilor: "Avem doar 620 cereri pentru 1.300 de apartamente. Am obtinut si o hotarare a Consiliului, astfel ca nu numai tinerii care domiciliaza sau lucreaza in sectorul 6 sa beneficieze de aceste locuinte", mai spune Darabont.
Un alt criteriu care va fi punctat la repartizarea locuintelor va fi situatia locativa actuala a solicitantilor. Cei care se gandesc sa obtina o locuinta in cartierul Brancusi trebuie sa aiba varsta de pana la 35 de ani si sa fie angajati cu contract de munca. Chiria va fi cu mult sub oferta pietei - in jur de 200.000 de lei o garsoniera, 300.000 un apartament cu doua camere si 400.000 un apartament cu trei camere.

Robert VERESS
  
 

 

 

 

9 July 2003