Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

BNR a modificat regulamentul privind condițiile de creditare: scade gradul de îndatorare

Publicat: | Autor: Andreea Nitoi | Numar afişări: 1704

Simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice, consolidarea creșterii sustenabile a activității de creditare și protejarea populației cu venituri medii și sub valorile medii sunt principalele motive pentru care Banca Națională a României (BNR) a modificat regulamentul privind condițiile de creditare.

sursa foto: news.roPotrivit noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei și 20% la cele în valută. Gradul total de îndatorare este determinat ca pondere a obligațiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar. Rata maximă de îndatorare poate fi majorată cu cinci procente pentru creditele contractate pentru achiziționarea primei locuințe ce urmează a fi ocupată de debitor.

Noul regulament include facilități pentru creșterea sustenabilă a activității de creditare a populației, precum:
- reguli mai permisive pentru achiziționarea primei locuințe ce urmează a fi ocupată de debitor;
- neaplicarea limitei gradului de îndatorare pentru maxim 15% din portofoliul de credite noi destinate persoanelor fizice, la nivelul fiecărui creditor;
- reducerea birocrației bancare pentru acordarea unei credit.

„Măsuri similare de ordin prudențial au fost adoptate deja în alte țări cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia”, explică BNR într-un comunicat de presă.

Totodată, comunicatul BNR precizează că „toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clienților persoane fizice, precum programul Prima Casă, se soluționează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă, chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019”.

Noul regulament va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2019 și va trebui respectat atât de instituțiile bancare, cât și de instituțiile financiare nebancare (IFN).

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Universitate , SC: 95 mp, 4 cam.
Drumul Sarii , SC: 84 mp, 3 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video