Pentru prima data in ultimii doi ani, standardele la imprumuturile pentru achizitia de locuinte si terenuri au cunoscut in trimestrul al treilea o tendinta de relaxare, se arata in ultimul sondaj realizat de BNR in randul primelor 10 banci dupa cota de piata aferenta creditarii. Pentru impru­muturile destinate consumului insa, condi­tiile nu s-au modificat.

15095-41.jpgBancile se asteapta la o usoara reve­nire a solicitarilor de credite pe seg­men­tul po­pulatiei, insa estimeaza ca cererea firmelor pentru imprumuturi va scadea in ultimul trimestru, desi este posibil ca etapa de inasprire a standardelor de creditare sa se fi incheiat. „Standardele de creditare nu au mai cunoscut modi­ficari in trimestrul al treilea (pe seg­men­tul companiilor nefinan­ciare - n.r.). Este posibil ca etapa de inas­prire a standar­delor de creditare sa se fi incheiat, ban­cile considerand ca nivelul actual con­fera un grad de prudenta adec­vat pro­filului debitorilor si tipologiei cre­ditelor", se arata in sondajul privind cre­­ditarea companiilor nefinanciare si a po­pulatiei realizat de BNR.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR si are la baza un chestionar transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii.

Perspective incerte pentru finantarea corporate

Etapa de inasprire a standardelor de creditare pentru companii a debutat la ince­putul anului 2008 si a marcat o reori­entare la nivelul obiectivelor ban­cilor, dinspre tinte preponderent can­titative (cresterea cotei de piata sau ma­ximizarea profiturilor pe termen scurt) catre abordari aliniate procesului de reducere a inter­medierii financiare la nivel global, care acomodeaza intr-o masu­ra mai insem­nata analizele cali­tative si de risc aso­ciate creditarii. Fac­­torii care influenteaza modi­ficarea standardelor de creditare au avut o evo­lutie mixta. Pe de o parte astep­tarile pri­vind situatia economica generala si modi­f­icarea ponderii creditelor neper­formante in portofoliul bancii a pledat pentru o noua inasprire a standardelor de creditare, iar, pe de alta parte, pre­siunea concurentei din sectorul ban­car a condus la o relaxare a acestora. Companiile au manifestat, per total, o cerere pentru credite mai scazuta in trimestrul al treilea, desi solicitarile de impru­muturi pe termen scurt au cunoscut un usor avans. „Riscurile asociate compa­niilor sunt, potrivit aprecierii bancilor, in crestere in toate sectoarele de activitate, mai putin sectorul energetic. Cele mai ris­cante sectoare sunt constructiile si tran­zactiile imobiliare", potrivit sondajului. In ceea ce priveste termenii credit­a­rii com­paniilor, se poate observa ca inta­rirea cerintelor de colateral si cresterea primei solicitate pentru creditele mai riscante au fost contrabalansate de redu­cerea sprea­dului ratei medii de dobanda a creditului fata de ROBOR la o luna si a comisioanelor.

Cererea si-ar putea reveni

Pe segmentul populatiei, standardele de creditare au evoluat diferit in trimestrul al treilea, in functie de tipul imprumu­turilor. Astfel, standardele la creditele pentru achizitia de locuinte si terenuri au cunoscut in trimestrul al treilea o tendinta de relaxare pentru prima data in ultimii doi ani, in timp ce pentru imprumuturile de consum nu s-au inregistrat modificari. „Principalul factor care a contribuit la relaxarea standardelor de creditare (pe segmentul ipotecar - n.r.) in trimestrul al treilea a fost cresterea concurentei din sectorul bancar", se mai arata in sondajul bancii centrale. Asteptarile pe termen scurt ale bancilor vizeaza o noua etapa de inasprire a stan­dardelor de creditare pentru creditele de consum. Pe de alta parte, ciclul inaspririlor standardelor de creditare pare a se fi incheiat pentru creditele imobiliare , bancile anticipand chiar o relaxare importanta in ultimul trimestru al acestui an.

Potrivit BNR, relaxarea standardelor de creditare s-a transpus in contractele de creditare prin diminuarea spreadului fata de ROBOR la o luna si reducerea costurilor aferente creditarii, altele decat dobanzile. Aceste evolutii este posibil sa reprezinte si consecinta adoptarii unei politici de cre­ditare in conformitate cu noile regle­mentari in vigoare, se arata in sondaj. In ceea ce priveste cererea de credite, aceasta s-a mentinut in teritoriul negativ atat pentru creditele de consum, cat si pentru cele imobiliare , corectia cea mai pro­nuntata fiind inregistrata pentru prima categorie. Totusi, asteptarile bancilor sunt pozitive, indicand o usoara revenire a cererii in trimestrul patru.


Sursa

16 November 2010