Moneda europeană atinge cel mai ridicat nivel al ultimelor trei luni – Banca Naţională Română (BNR) anunţă un curs de referinţă de 4,4749 lei/euro. În acelaşi timp, francul elveţian atinge cel mai ridicat nivel al ultimelor cinci luni şi jumătate. Deprecierea leului este explicată de specialişti prin acţiunile politicienilor, criticate de presa internaţională. 

32610-leul.jpgCursul valutar a depăşit 4,47 lei/euro, acesta fiind cel mai ridicat nivel atins din data de 18 septembrie. În prima parte a zilei de miercuri, cotaţiile au deschis la 4,47 lei/euro, urcând spre 4,4750 lei/euro.

De asemenea, francul elveţian a atins cel mai ridicat nivel al utimei jumătăţi de an. Rata de referinţă leu/franc elveţian a ajuns la 3,6609 unităţi, cel mai mare curs afişat de banca centrală din data de 21 iunie. În acelaşi timp, dolarul a urcat cu 1,24 bani, cursul de schimb ajungând la 3,2549 lei/dolar.

„Luând în calcul faptul că leul a avut cea mai slabă evoluţie din ultimele săptămâni în regiune (cu zlotul şi forintul întărindu-se între timp), am putea lega această depreciere a leului şi de faptul că recent criticile internaţionale legate de modificările codului penal au ajuns în presa externă. Tot din sfera politică, semnele de blocaj la nivelul alianţei de guvernământ sunt mai clare ca niciodată”, explică specialiştii ING Bank, într-un comunicat pe această temă.

Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi au rămas scăzute, de 0,73 – 1,23% / an. Randamentele la o săptămână se plasau la 1,05 – 1,55%, peste nivelul din ziua anterioară. În acelaşi timp, dobânzile au rămas semnificativ sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 4% / an.

AFLĂ Cum îţi protejezi averea, când băncile nu mai sunt sigure? Alternativele sunt aurul, bursa şi titlurile de stat

 
 

 

18 December 2013