BNR este obligata sa intervina pe piata imobiliara




Hot News - 06.07.2006
 

Banca Nationala a Romaniei (BNR) este obligata sa intervina pe piata imobiliara romaneasca datorita instabilitatii acestei piete, a declarat miercuri Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Vasilescu spune ca banca centrala este obligata atat prin legea bancara cat si datorita faptului ca activele pietei imobiliare, respectiv case, terenuri etc, nu intra in cosul de consum pe care Institutul National de Statistica il ia in calcul la stabilirea ratei inflatiei.

“Banca Nationala a Romaniei este obligata sa se amestece, indiferent ca le place sau nu jucatorilor din aceasta piata. Asa este peste tot in lume - Banca Centrala Europeana intervine pe piata imobiliara si alte banci nationale intervin de asemenea.

BNR este obligata, atat prin legea bancara (stabilitatea preturilor si a inflatiei) cat si datorita faptului ca activele pietei imobiliare din Romania nu intra in cosul de consum pe care INS il ia in calcul la stabilirea ratei inflatiei”, a declarat Adrian Vasilescu in cadrul unui seminar cu tema “Piata imobiliara: care este pretul corect ?”, organizat de saptamanalul economic Banii Nostri.

Reprezentantul BNR a mentionat insa ca, in momentul in care va exista un pret corect la terenuri si case, cand lucrurile se vor aseza pe aceasta piata, acestea vor intra in cosul de consum.

“Deocamdata nu au ce cauta acolo pentru ca aceasta piata este instabila si ar afecta curba de inflatie”, a spus acesta.

Vasilescu a atentionat ca, in prezent, cererea si oferta stabilesc preturile pe piata imobiliara, dar ca acest lucru este doar pe termen scurt. Pe termen lung cererea si oferta nu sunt niste indicatori stabili.

“Cererea si oferta stabilesc pretul doar pe termen scurt si acest lucru poate fi observat si pe piata valutara. Pe termen lung insa sunt cel putin 11-12 factori care stabilesc aceste preturi, printre care produsul intern brut, inflatia, productivitatea etc.”, a spus Adrian Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a evidentiat faptul ca cererea este mult prea mare iar oferta nu face decat sa stagneze sau cel mult sa creasca, dar foarte lent.

“Pe piata imobiliara este un decalaj foarte mare intre cerere si oferta. Foarte multe case sunt vanturate, adica sunt la a doua sau a treia vanzare, pentru ca sunt prea putine locuinte noi. BNR nu poate stimula oferta asa ca pentru a crea un echilibru vine si taie in cerere, intervenind prin masuri de restrictionare a creditarii”, a explicat Adrian Vasilescu.

Nu in ultimul rand oficialul bancii centrale a amintit ca depunerile romanilor in bancile din strainatate insumeaza aproximativ un miliard de euro si ca in conditiile in care pretul la case in Bucuresti a ajuns in anumite zone sa fie mai mare decat pretul din alte tari europene, este posibil sa vedem si un trend similar pe piata imobiliara, respectiv romani care isi cumpara imobile in alte tari.

“Este foarte posibil ca cererea sa se subtieze iar oferta sa se imbunatateasca odata cu aderarea la Uniunea Europeana si cei care cumpara case acum, asteptand sa le vanda mai scump, sa aiba o surpriza”, a spus Adrian Vasilescu.



A.V.
Hot News
 

6 July 2006