Banca Naţională a României a prezentat mediului de afaceri o serie de propuneri care ar putea stimula reluarea creditării, inclusiv prin relaxarea politicii de provizionare, a declarat, pentru NewsIn, secretarul general al AOAR, Cristian Pârvan.


http://www.1235.ro"BNR a venit cu câteva propuneri pentru creşterea lichidităţilor băncilor şi ne-a promis că de la 1 aprilie va modifica condiţiile privind modul de calcul al lichidităţii băncilor, prin relaxarea politicii de provizionare. Sperăm ca Banca Naţională să ia aceste măsuri pe termen mediu şi lung şi nu doar pentru o perioadă de criză", a spus secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Pârvan a menţionat că ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a transmis reprezentanţilor AOAR şi ANEIR (Centrul de Promovare a Comertului Exterior ) că în acest an trebuie să se descurce pe cont propriu pentru a ieşi din criză.

"Vlădescu ne-a spus că nu există spaţiu fiscal pentru sprijinirea mediului de afaceri până când Legea unitară a salarizării şi noua Lege a pensiilor nu-şi arată efectele. Cum efectele aplicării acestor două legi nu se vor vedea decât în 2011, rezultă că în acest an nu ne putem aştepta la niciun sprijin din partea statului", a comentat Pârvan.

Ministrul de Finanţe a declarat că statul va veni cu soluţii pentru rambursarea mai rapidă a taxei pe valoarea adăugată, termen care în prezent este stabilit prin lege la 45 de zile. Vlădescu a mai spus că în unele domenii s-ar putea trece la taxarea inversă.
"Vom încerca să găsim o soluţie mai rapidă pentru rambursarea TVA, chiar taxare inversă în anumite cazuri", a spus Vlădescu.


6 March 2010