De la 1 iulie 2015, românii vor avea o nouă monedă, lansată cu ocazia împlinirii a zece ani de la denominarea monedei naționale. Cu valoare nominală de 50 bani, moneda comemorativă va circula în paralel cu monedele deja utilizate. Tirajul pentru noile monede este de un milion de bucăți.

37621-bnr.jpgÎncepând cu data de 1 iulie 2015, Banca Națională a României (BNR) lansează în circulație o monedă din alamă, cu caracter comemorativ, dedicată împlinirii a zece ani de la denominarea monedei naționale.

Noua monedă este din alamă, având o valoare nominală de 50 bani. Cu o formă rotundă, moneda are un diametru de 23,75 mm și o greutate de 6,1 grame. Pe cantul său este inscripționat de două ori „România”, cu steluță între cele două cuvinte. Tirajul pentru această emisiune este de un milion de monede.

37620-moneda_50_bani.jpg„Aversul monedei redă inscripția „ROMANIA”, anul de emisiune „2015”, stema României și valoarea nominală „50 BANI”, iar în plan secund, în spatele valorii nominale și al stemei, textul inscripționat continuu, pe 5 rânduri, „BNR50”. Reversul monedei prezintă Palatul Vechi al Băncii Naționale a României, inscripțiile „10 ANI”, „DENOMINAREA MONEDEI NATIONALE” și „2005” - anul denominării”, explică reprezentanții BNR.

Monedele cu caracter comemorativ vor circula în paralel cu cele aflate deja pe piață și vor avea aceleași caracteristici tehnice cu acestea. Punerea în circulație a monedelor din alamă cu caracter comemorativ se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale BNR, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului.

CITEȘTE ȘI:

1 July 2015