Cotidianul Business Standard scrie că Banca Naţională s-a lăsat convinsă de bancheri şi va relaxa condiţiile de creditare în cazul unor categorii de împrumuturi. Gradul de îndatorare pentru creditele ipotecare ar urma să fie crescut la 60-65%. 

BNR pregăteşte o mică revoluţie pentru creditele ipotecareBanca Naţională a României ar putea decide, în şedinţa de joi, ridicarea gradului de îndatorare maxim pentru creditele ipotecare acordate populaţiei la 60-65% din venituri, în conditiile în care împrumutaţii aduc ca garanţii ipoteci locative sau terenuri intravilane, au declarat pentru Business Standard surse din cadrul BNR.

Acesta este primul semnal dat de Banca Centrala pentru relaxarea creditării populaţiei, după ce normele restrictive, intrate în vigoare în octombrie, şi criza financiară au tăiat drastic din sumele pe care puteau sa le acceseze românii.

Mişcarea, cerută insistent de bancheri, ar putea duce la fluidizarea creditării şi la deblocarea parţială a pieţei de Real estate, în ciuda faptului că instituţiile financiare nu prea dispun de surse de finanţare pe termen lung, în contextul crizei internationale.

Sursa

12 January 2009