Rata dobânzii de politică monetară scade cu 0,25 puncte procentuale - de la 6,25%, la 6%, conform deciziei Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României. Reducerea neaşteptată este prima din ultimele 19 luni şi se datorează încetinirii inflaţiei, arată specialiştii publicaţiei Bloomberg.

21790-mugur-isarescu.jpgDobânda de politică monetară nu a mai fost modificată din 4 mai 2010. La momentul respectiv, BNR a redus rata tot cu 0,25 puncte procentuale, aducând-o la 6,25%. Prin reducerea anunţată astăzi, BNR încearcă stimularea creditării şi susţinerea creşterii economice. Decizia vine după ce preţurile de consum au scăzut în septembrie pentru a patra lună la rând, inflaţia anuală a ajuns la un nivel minim al ultimilor 20 de ani - 3,45% şi pe fondul ieftinirii alimentelor.


Decizia suprinde specialiştii internaţionali

Publicaţia Bloomberg a intervievat 15 economişti înainte de şedinţa de politică monetară de astăzi. Dintre aceştia, unul singur şi-a exprimat părerea în concordanţă cu decizia actuală a BNR, iar ceilalţi 14 au considerat că Banca Centrală va menţine dobânda-cheie la 6,25%.

„Reducerea dobânzii-cheie este un semnal important transmis, având în vedere că Banca Centrală nu a luat nicio măsură o perioadă atât de îndelungată. Demonstrează încrederea BNR în faptul că nivelul inflaţiei va rămâne scăzut şi anul viitor", a declarat Ionuţ Dumitru, citat de Bloomberg, economist-şef în cadrul Raiffeisen Bank, singurul care a prezis scăderea dobânzii.

Presiune pe moneda naţională

După anunţarea deciziei, leul s-a apreciat uşor în raport cu moneda europeană, ajungând la 4,3453 lei pentru un euro. Chiar şi înainte ca decizia BNR să fie făcută publică, leul se apreciase uşor, cu 0,4%.

„Decizia de astăzi este oarecum prematură şi ar putea pune presiune pe moneda românească. Probabil că BNR are încredere în traseul inflaţiei şi probabil că nu consideră riscante plecările de capital de la băncile străine", a declarat Elisabeth Andreew, reprezentant Nordea Bank.

„Poziţia leului este precară, mai ales că România este de aşteptat să fie ţinta mutărilor de capital operate de băncile din Zona euro. Echilibrarea macrostabilităţii economice şi financiare prin menţinerea nivelului dobânzii-cheie ar fi mai nimerită", a spus Peter Attard- Montalto, economist la Nomura International.

Rezervele valutare ale BNR au scăzut în luna octombrie cu 1,42 miliarde euro, de la 33,62 miliarde euro la finele lunii septembrie la 32,19 miliarde euro, potrivit datelor publicate marţi de BNR.

CITEȘTE ȘI Băncile vor un avans de minimum 25% la creditele imobiliare în euro. Află ce tip de credit scapă.




2 November 2011