Bugetul pe 2009 a fost aprobat astăzi în şedinţă de guvern. Premierul Emil Boc a precizat că vor fi realizate investiţii masive în infrastructură, de circa 10 miliarde de euro.

Boc: 10 miliarde de euro pentru infrastructură în 2009Priorităţile noului buget sunt infrastructura, achitarea facturilor restante ale statutui, până în luna martie şi crearea unor facilităţi pentru IMM-uri, inclusiv de creditare prin CEC şi Eximbank, neimpozitarea profitului reinvestit şi facilităţi la plata TVA, potrivit declaraţiilor primului ministru Emil Boc.

"Infrastructura va fi motorul creşterii economice. Guvernul a decis alocarea a 20% din bugetul anului 2009 pentru investiţia publică masivă în infrastructură: transporturi, mediu, sănătate, învăţământ, reabilitarea termică a blocurilor de locuit şi cea care se referă la drumuri judeţene, comunale şi la pietruiri", a declarat Emil Boc.

"Buget cu bani reali, nu cu bani pe hârtie. Proiectele, fie că vor fi la nivel de sat sau de autostradă vor fi monitorizate foarte strict de mine şi de premier", a precizat si vicepremierul Dan Nica.

Guvernul şi-au construit acest buget estimând o inflaţie de 5% pentru 2009.

Pentru acest an, Guvernul Boc a luat in calcul o crestere economica de 2,5%, ceea ce inseamna ca PIB-ul va ajunge la 144,7 miliarde de euro. In ce priveste, bugetul preconizat, acesta este de 56,1 miliarde de euro, iar deficitul bugetar estimat de 2%. Cursul de schimb pe care a fost construit acest buget este de 4 lei pentru un euro.

29 January 2009