Premierul Emil Boc anunţă: vin vremuri grele, iar românii nu trebuie să se aştepte la nimic mai bine decât în alte părţi. Se trăieşte greu dar, de data asta, nu este o problemă locală, ci una globală. Cu alte cuvinte, România este atât de bine ancorată în angrenajul numit zona euro încât nici dacă ar avea mecanismele necesare, nu ar putea să meargă împotriva curentului.

22170-boc.jpgEuropa se întoarce spre austeritate, iar prognozele de creştere economică s-au diminuat substanţial, anunţă premierul Emil Boc.

„Veştile în Europa nu sunt foarte optimiste, Europa se întoarce spre austeritate. Prognozele de creştere economică s-au diminuat substanţial în Uniunea Europană. De la un optimist 2% pentru 2012, Uniunea s-a întors spre 0,5-0,6 procente. Zona euro, precum şi Franţa şi Marea Britanie, au întors în sens negativ prognoza de creştere de la 2% la sub 1%, respectiv 0,6-0,8%", a spus Emil Boc.

Astfel, premierul sugerează că românii nu ar trebui să se lase cuprinşi de optimism încă, indiferent de semnalele pozitive care apar. Realitatea este mult mai dură, spune Boc.

„Aceste lucruri ar trebui să ne preocupe. Ştiu că este greu să le spun asta românilor. Românii o duc greu, dar în lume se duce greu", a mai spus Boc.

Vorbele premierului capătă greutate, mai ales în perspectiva în care  guvernul Boc trebuie să apro­be săptămâna aceasta, cu o lună întâr­zie­re, bugetul pe 2012.  În condiţiile în care tensiunile din Europa nu vor slăbi, şan­sele guvernului de a avea o creştere eco­no­mică de 1,8-2,3% la anul se dimi­nuea­ză şi, implicit, ca o consecinţă directă, va­rianta creşterii veniturilor bugetului la anul cu 7% se reduce.

CITEşTE şI: Se înrăutăţeşte situaţia: BCE ar putea tipări bani, pentru a salva Zona euro


23 November 2011