Premierul Emil Boc s-a arătat convins că Parlamentul va aproba Ordonanţa de Urgenţă 50 privind creditele populaţiei în termenele procedurale stabilite, astfel încât actul normativ să fie adoptat cât mai repede cu putinţă.

15331-emil-boc.jpg"Guvernul nu poate face treaba Parlamentului, Guvernul a făcut ceea ce trebuie şi a trimis OUG la Parlament, urmează şi sunt convins că Parlamentul României o va aproba în termenele procedurale stabilite astfel încât să fie aprobată cât mai repede cu putinţă. Guvernul, din acest punct de vedere, nu are mijloacele legislative de intervenţie", a spus Emil Boc, citat de NewsIN.

La rândul său, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan a declarat că nu poate face nicio estimare cu privire la data la care OUG 50 ar putea ajunge pentru vot în plen.

"Este o întrebare la care nu pot să răspund. Am dat mai multe răspunsuri săptămânile trecute, fiind mai optimist decât astăzi când sunt mai pesimist pentru că eu constat că, pe măsură ce intrăm în analiză, vedem cât de multe scăpări are textul iniţial şi, între a aproba prin lege texte cu dificultăţi în aplicare sau interpretare şi a întârzia adoptarea legii, eu prefer a doua variantă", a spus Ştefan.

El a mai spus că nu are nicio informaţie oficială potrivit căreia modificarea şi aprobarea OUG 50 ar fi o precondiţie pentru acordarea tranşei de la FMI, dar că Guvernul o poate modifica tot prin OUG dacă doreşte.

"Nu am informaţii că există o asemenea condiţionalitate. Nicio condiţionalitate nu poate să forţeze Parlamentul să voteze într-un anume ritm sau de o anume manieră. Dacă există o astfel de condiţionalitate, Guvernul are la îndemână instrumentul ordonanţei de urgenţă, cu care poate modifica OUG 50 aşa cum cere FMI-ul. Eu nu am nicio informaţie oficială în acest sens", a spus Viorel Ştefan, potrivit NewsIN.

Totodată, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Samuel Calotă, a precizat că ritmul este lent, iar aprobarea amendamentelor la OUG 50 ar putea dura până în luna februarie a anului viitor.

La sfârşitul lunii octombrie, preşedintele Comisiei de buget a Camerei, Viorel Ştefan, declara, după o întâlnire cu şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, că Fondul ar putea condiţiona acordarea următoarei tranşe către România de modificarea OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori.

Pe de altă parte, preşedintele Traian Băsescu declara, în 1 noiembrie, la postul public de televiziune. că nu există un termen stabilit cu FMI pentru promulgarea legii privind OUG 50. Băsescu a subliniat că insistă pentru ca legea să fie echilibrată deoarece, pe de altă parte, băncile s-au achitat de angajamentul de a nu-şi muta capitalul din România pe timp de criză.


25 November 2010