Din 2006, peste 20 de proiecte rezidentiale au fost demarate in oras si in localitatile invecinate. Oferta cuprinde mai ales apartamente si vile.

In Brasov, sectorul imobiliar s-a dezvoltat in ultimii ani considerabil, peste 20 de proiecte rezidentiale fiind demarate numai din 2006 si pana in prezent. Cele mai multe ansambluri cuprind apartamente si vile, la preturi ce variaza de la 118.857 de euro pentru un apartament cu trei camere (Avantgarden Brasov) si pana la 200.000 o locuinta cu doua camere intr-un complex cu acces restrans (Manta Rezidential). „In 2006, cea mai mare dezvoltare au avut-o sectorul imobiliar si comertul. Si anul acesta se mentine aceasta tendinta”, spune Adriana Ispas, directoarea Camerei de Comert si Industrie.

Termen de finalizare, doi ani

Cel mai mare proiect imobiliar din orasul Brasov este Parcul Rezidential Fontana, situat in cartierul Racadau, la poalele Tampei. Dezvoltator este firma austriaca Koch&Partner. Ansamblul va cuprinde 1.800 de unitati locative, o baza sportiva si un centru comercial. Valoarea investitiei este estimata la aproape 87 de milioane de euro, iar lucrarile vor incepe in primavara anului viitor si ar trebui finalizate cel tarziu in 2010. Tot la poalele Tampei este in plina constructie cartierul Tampa Gardens, cele 256 de apartamente urmand a fi date in folosinta in cursul anului viitor. 

In cartierul Noua, se ridica ansamblul Atlanta House, oferta fiind de 48 de vile cu 96 de apartamente tip duplex, iar pe Calea Bucuresti va fi finalizat in 2008 proiectul Green Valley ce cuprinde 66 de vile.

Nici centrul istoric al Brasovului nu a scapat de avantul imobiliar, doua astfel de proiecte fiind demarate in aceasta zona.

Astfel, in primavara lui 2008 vor incepe efectiv lucrarile de constructie a ansamblului Bellevue Residence, ce va cuprinde 144 de apartamente. Iar cel de-al doilea proiect este cunoscut sub numele de  Europe Residence, ce va lansa pe piata 115 apartamente.

Si zona de nord a orasului este cuprinsa in planul de dezvoltare imobiliara.

Astfel, compania germana Maurer&Kasper a finalizat proiectul Avantgarden Brasov, cele 309 apartamente in vile fiind deja scoase la vanzare. Si tot in zona de nord se construiesc 51 de vile in cadrul ansamblului rezidential Stupini.

Un alt proiect imobiliar de dimensiuni considerabile se ridica in Poiana Mica, langa Brasov. Silver Mountain va cuprinde 15 vile, 600 de apartamente si un hotel de cinci stele si va avea o suprafata totala de 88 de hectare.

Brasovenii se orienteaza catre periferie

Specialistii imobiliari spun ca, desi multe proiecte sunt realizate in interiorul orasului, din ce in ce mai multi brasoveni incep sa se orienteze catre periferie sau chiar catre localitatile limitrofe orasului. „Toata lumea ar vrea in centrul orasului la casa. Numai ca Brasovul are o suprafata destul de restransa, e „ca intr-un lighean”, ca sa spunem asa, iar asta inseamna ca preturile sunt foarte mari. De aceea lumea a inceput sa se reorienteze catre zonele din afara orasului, in comunele limitrofe”, explica situatia Adrian Pop, prim-vicepresedinte al Uniunii Nationale Imobiliare Brasov. 

Specialistul mai spune ca majoritatea brasovenilor isi cumpara teren in afara orasului, la preturi variind intre 40 si 80 de euro metrul patrat, si isi construiesc case. Asta si pentru faptul ca in oras un apartament intr-un bloc nou construit ajunge la 1.500 de euro metrul patrat.

„Un astfel de apartament cu doua camere are cam 80 de metri patrati. Va dati seama ca astfel ajunge la 120.000 de euro un apartament, cu mult mai mult decat unul intr-un bloc vechi”, adauga Adrian Pop.

Fostele uzine, cartiere rezidentiale

Potrivit specialistilor, piata imobiliara brasoveana a inregistrat o crestere importanta odata cu mutarea fostelor uzine si fabrici in localitatile invecinate. Un astfel de exemplu este fosta fabrica de unelte si scule ISU, preluata de un grup francez, care a inceput anul acesta sa-si mute uzina langa Prejmer. Terenul din Brasov a fost vandut, iar fondul austriac de investitii Immoeast intentioneaza sa construiasca un ansamblu imobiliar in valoare de 100 de milioane de euro.

Si reprezentantii Flavus Investitii, cumparatorul uzinei Tractorul, au anuntat ca iau in calcul mutarea productiei undeva in afara orasului, urmand ca toate cele 126 de hectare ale uzinei sa fie utilizate tot in cadrul unui proiect imobiliar.

 

 

Sursa

30 October 2007