Finalizarea soselei de centura care ocoleste orasul Craiova, la mijlocul lunii ianuarie, a aruncat in aer preturile terenurilor din zona. Daca, pana la inceputul acestui an, un metru patrat de teren era scos la vanzare cu maximum zece euro, in prezent, preturile s-au triplat, un metru patrat ajungand, in unele cazuri, chiar si la 50 de euro.

Cei care s-au aratat dispusi sa investeasca la periferia Craiovei nu par sa tina cont de faptul terenurile de aici nu beneficiaza de utilitati si ca municipalitatea nu are o strategie clara pentru a rezolva problema in viitorul apropiat. 

"O sa fie mai bine ca la oras"

Cocioabele care se aflau la periferia Craiovei au ajuns, dupa inaugurarea soselei de centura, sa fie vandute la preturi comparative cu acelea ale locuintelor din cartierele bune ale  Baniei. "Oamenii stiu ca acolo se va construi masiv si, chiar daca au un teren mic si o casa mai amarata, cer un pret fabulos”, a explicat fenomenul Marius Vladescu, reprezentantul unei agentii imobiliare din Craiova.

Costel Popa este unul dintre putinii proprietari de teren din zona soselei care nu si-a vandut inca terenul pe care-l detine aici si nici nu are de gand sa faca acest lucru.

"Sunt multi care si-au vandut pamantul pe aici. Chiar si sora mea si-a vandut partea ei. A luat 450 de milioane de lei vechi pe 350 de metri patrati. Au venit si la mine multi, dar eu nu vreau sa vand. Acum cativa ani, pamantul era ieftin pe aici, dar dupa ce au venit cu asfaltul a crescut bine pretul. Eu nu l-as da nici pentru un apartament de lux in Craiova.

Vreau sa-mi fac aici o casa pentru ca peste cativa ani aici o sa avem de toate, magazine si canalizare. O sa fie mai bine ca la oras", este de parere Costel Popa. Daca unii proprietari s-au gandit sa-si vanda cat mai repede terenurile, altii prefera sa le inchirieze. Ei isi motiveaza optiunea cu argumentul ca, desi pretul chiriilor e destul de mic, este totusi un venit sigur si constant.

Zona de lux

Zeci de investitori s-au grabit deja sa cumpere terenuri in zonele respective, unii demarand chiar ridicarea de locuinte aflate in prezent in diverse stadii de constructie. Distanta mica fata de centrul Baniei si potentialul zonei constituie elemente suficiente pentru a-i determina pe investitori sa cumpere terenuri in zona soselei de centura.

Banuind ca pretul terenurilor va urca dupa inaugurarea soselei de centura, multi dintre cei care si-au cumparat terenuri in zona s-au grabit sa achizitioneze terenurile respective inca de anul trecut.

Sursa

5 March 2007