Bucureştiul este o capitală cu apartamente încă ieftine şi în care nu se poate vorbi de un boom veritabil în domeniul imobiliar. De la această viziune asupra pieţei autohtone pleacă reprezentanţii Arco Real Estate Consulting, companie estoniană care a început propriul asalt către pieţele estice.

„În centrul Tallinului, preţul pentru un metru pătrat de apartament a atins circa 8.000 de euro. În momentul de faţă, România este unul dintre punctele fierbinţi din punctul de vedere al investiţiilor imobiliare şi de aceea estimăm că preţurile vor creşte foarte mult. Este nerealist să vorbim de o posibilă scădere a preţurilor în următorii 10-15 ani" spune Ciprian Lopată, directorul Arco Real Estate. O opinie similară a exprimat şi Peep Aaviksoo, unul dintre acţionarii firmei. „Piaţa imobiliară din România este comparabilă cu cea estoniană a anului 2000" a afirmat Aaviksoo. El aduce un argument cronologic şi ia drept reper anul 2005. Astfel, în acest an, într-un Bucureşti de peste două milioane de locuitori se livrau pe piaţă aproximativ 600 de noi locuinţe în timp ce într-un Tallin populat de 400.000 de oameni erau finalizate circa 3.600 de locuinţe. „Credeţi că piaţa românească este acum una scumpă? Va fi şi mai scumpă", este de părere acţionarul Arco.

În patru ani, 10.000 de euro metrul pătrat în centru

Directorul Arco Real avansează chiar o cifră aparent fabuloasă în comparaţie cu preţurile care se practică în prezent pe piaţa rezidenţială bucureşteană. El spune că în următorii trei-patru ani se va ajunge chiar la valori de 10.000 de euro pentru un metru pătrat în centrul istoric al capitalei. Asta în condiţiile în care tranzacţiile-record realizate în zone precum Primăverii nu au depăşit nivelul celor 4.000 de euro pe metru. „Dacă autorităţile vor reabilita Lipscanii, toată această parte a oraşului va fi punctul de atracţie pentru marile magazine de lux din întreaga lume", a opinat Lopată.

Reprezentanţii Arco Real mai spun că investitorii străini sunt conştienţi de evoluţia viitoare a preţurilor de pe piaţa imobiliară din România şi achiziţionează în mare parte locuinţele noi care se construiesc. Ideea este întărită şi de specialiştii DTZ, care afirmau recent că fondurile de investiţii, în special cele spaniole şi britanice, cumpară peste 80% din apartamentele noi.
„Investitorii străini vor închiria apartamentele sau le vor vinde în momentul în care le vor oferi randamente mulţumitoare. În aceste condiţii, vom vedea în perioada următoare şi o creştere a numărului celor care închiriază locuinţe în detrimentul proprietarilor", a afirmat Ciprian Lopată.

Cinci milioane de euro pentru extinderea operaţiunilor în România

Arco Real Estate Consulting este o agenţie imobiliară din Estonia care îşi propune să investească peste cinci milioane de euro în extidererea reţelei de birouri din România. Arco Real Estate a fost înfiinţată în octombrie 2006, fiind deţinută de firmele Arco Vara, unul dintre cele mai importante grupuri din domeniul imobiliar din ţările baltice, şi IPC Real Estate, societate internaţională de investiţii imobiliare.

Sursa

15 March 2007