Zona Brâncoveanu a devenit, în ultimii ani, locul preferat al celor care vor să se mute în oraş, dar undeva unde pot găsi linişte. Apropierea de două mari parcuri ale oraşului, spaţiile verzi dintre blocuri, accesul facil la centrul oraşului şi varietatea ofertelor au făcut ca interesul clienţilor să crească permanent. În Brâncoveanu, se găsesc orice fel de proprietăţi, de la cele mai ieftine până la cele mai scumpe, indiferent dacă este vorba despre apartamente sau case.

23272-bulevard-brancoveanu22.jpgBrâncoveanu este genul de zonă care are câte o ofertă pentru toată lumea. Spre exemplu, preţul apartamentelor cu două camere pornește de la 30.000 - 35.000 de euro, în blocuri confort doi, şi urmă până la 80.000 – 85.000 euro, în cele mai bine cotate blocuri. În funcţie de buget, agenţii imobiliari îi îndrumă pe clienţi către anumite zone.

„Zona Brâncoveanu este una dintre cele mai bune zone din sectorul 4. Se imparte în două categorii: una în care se găsesc blocurile după 1984 şi alta, cu blocuri construite până în 1977. Clienţii zonei ştiu ce vor, de obicei şi ştiu exact la ce să se aştepte. Este o zonă stabilă din punctul de vedere al preţului. Cea mai mare cerere este pe Brâncoveanu Nou, aproape de parc, metrou, este o zonă cu multă verdeaţă”, arată Ştefan Băeşu, administrator Băeşu Imobiliare.

Clienţii de Brâncoveanu vânează apartamente rarisime pentru Bucureşti

În partea numită Brâncoveanu Nou se găsesc unele dintre cele mai râvnite apartamente din oraş. Ele se află în apropierea parcului Tineretului, într-un complex de blocuri construit în intervalul 1980 - 1987.

„Aş remarca în mod special construcţiile cu patru niveluri, care au cam cele mai spaţioase apartamente pe care Ceauşescu le-a construit. Sunt recunoscutele apartamente cu hol în H. Un asemenea apartament îţi apare la vânzare cam o dată la şase luni, deci două apartamente pe an.Sunt foarte mulţi care vizează în special tipul acesta de apartamente. Dar şi preţurile sunt pe măsură. Pentru patru camere, de exemplu, preţurile variază între 100.000 – 120.000 euro, în funcţie de îmbunătăţiri”, arată un alt agenti imobiliar din zona.

Chiar dacă în această parte sunt cele mai mari preţuri, oferta scăzută în zonă a făcut să se simtă chiar şi mici scumpiri. Preţurile de strigare sunt mai mari cu 2-3%, chiar dacă proprietarii sunt dispuşi în continuare să negocieze şi să vândă cu acelaşi preţ de dinainte.

„Când cumperi, te uiţi să cumperi ce-i mai ieftin, deci clienţii nu sunt prea sunt mulţumiţi de aceste mici scumpiri. Noi încercăm să împăcăm ambele părţi, să ajungem la un consens. Proprietarilor le spunem că s-a ajuns la un preţ destul de piperat, clienţilor că trebuie să înţeleagă piaţa. Uneori reuşim să îi convingem, de cele mai multe ori însă, nu reuşim”, spune Stanciu Tudorel, Administrator Soridor Imobiliare.

„În general, bugetul cu care vin clienţii este cu 10-20% mai mic decât ce vor proprietarii. Trebuie să vii în întâmpinarea vânzătorului cu statistici, realizări ale agenţiilor, ca să se ajungă la oadevărată valoare de tranzacţie. Trebuie să fii foarte convingător, nu doar verbal, pentru că nu mai suntem pe piaţa din 2008”, completează oficialul Băeşu Imobiliare.

Clienţii de Brâncoveanu preferă să cumpere cu cash

Chiar şi aşa, clienţii nu se lasă uşor descurajaţi. Mulţi dintre ei vânează demult oferte în această parte a oraşului şi consideră că acum este momentul potrivit să cumpere. Iar pentru a deveni proprietari în Brâncoveanu, sunt dispuşi să îşi consume economiile alocate locunţei.

„S-a mai dezmorţit piaţa, chiar dacă după 2008 se prăbuşise. Atunci erau mulţi clienţi care aveau cash şi stăteau în aşteptare, să vadă cum evoluează piaţa. Probabil că au considerat că au aşteptat destul, căci acum am avut mai multe tranzacţii cu cash decât cu Prima Casă. A fost surprinzător pentru noi”, continuă oficialul Soridor Imobiliare.

Ofertele bune dispar de pe piaţă în aproximativ o lună, în timp ce proprietarii care nu vor să lase la preţ pot să stea cu anunţurile valabile ani întregi. Dar, surprinzător, preţul cel mai mic nu garantează faptul că proprietatea se va vinde. Nici măcar dacă locuinţa în sine este una decentă. De exmeplu, o casă cu şapte camere, construcţie nouă (2008) şi 80-90 mp teren se vinde acum cu 50.000 euro. Proprietarii au nevoie urgentă de bani, aşa că au fost dispuşi să scadă preţul până la acest nivel. Şi totuşi, nimeni nu este interesat. Problema case este însă calea de acces, care nu permite unei maşini să intre pe stradă. Per total, oferta de case în zonă este redusă.

„Din păcate sunt bucăţi foarte mici de teren: 250-300 mp, de cele mai multe ori este vorba despre case vechi, care trebuie demolate. Foarte multe terenuri nu au acte de proprietate sau situaţii legale complicate. Preţul pe metru pătrat la teren nu se mai cunoaşte în zonă, pentru că nu se mai tranzacţionează. Undeva la 400-500 euro, faţă de 2008, când se vindea cu 900-1000”, spune G. Abgheloiu.

În perspectivă, zona ar putea să se dezvolte până la niveluri greu de atins pentru orice cartier al Capitalei. În planurile de urbanism ale zonei există o pasarelă care va traversa una dintre cele mai aglomerate zone şi va face ieşirea spre iurgiu mai facilă. De asemenease lucrează la şosele supraterane care vor face traficul mai fluent în zonă. Chiar dacă nu există o dată exact pentru finalizarea acestor proiecte, primăria avertizează deja proprietarii care vor să îşi construiască locuinţe în zonă că în viitor ar putea fi expropriaţi, din cauza acestor proiecte.

CITEŞTE ŞI Cele două feţe ale zonei Vitan: luxul şi sărăcia, lumea bună şi lumea interlopă

2 February 2012