Cu o istorie de doar jumătate de secol, Brasilia este un oraş stilat şi futurist, caracterizat de arhitectură contemporană şi design dinamic. Capitala Braziliei reprezintă rezultatul unei planificări urbane de succes, metropola ce prinde viaţă cu adevărat noaptea, atunci când cele mai impresionante clădiri sunt luminate într-un mod teatral.

31689-brasilia.jpgDeşi este abia al patrulea mare oraş al ţării, Brasilia este capitala Braziliei şi oraşul ce găzduieşte sediul multor companii locale şi internaţionale. Brasilia este un important centru economic, financiar şi industrial al regiunii, oraşul în care se desfăşoară cele mai importante afaceri, locul în care sunt cele mai mari salarii din întreaga ţară.

Brasilia a apărut ca un răspuns la nevoia Braziliei de a avea o capitală amplasată în centrul ţării. Proiectul oraşului a fost conceput de Lucio Costa în 1956 şi a câştigat concursul de design şi dezvoltare a oraşului. În mai puţin de patru ani, până în 1960, lucrările de construcţie ajunseseră la final, iar Rio de Janeiro a pierdut statutul de capitală, în favoarea Brasiliei. Construcţia noii capitale a fost atent orchestrată de preşedintele Juscelino, ca parte a planului său denumit „cincizeci de ani de prosperitate în cinci”.

  • În Brasilia locuiesc 2,5 milioane oameni, populaţia din zona metropolitană ajungând la 3,7 milioane locuitori
  • Capitala Braziliei este cel mai mare oraş din lume care nu exista la începutul secolului XX
  • Brasilia este inclusă în patrimoniul cultural UNESCO, datorită arhitecturii sale. Privită din avion, zona principală a Brasiliei seamănă cu un fluture sau cu un avion

Brazilia este una dintre puţinele ţări din lume ce a reuşit să ocolească o criză imobiliară. Statul cu aproape 200 milioane locuitori continuă să se bucure de una dintre cele mai puternice pieţe imobiliare din lume, deşi creşterea preţurilor nu mai este la fel de spectaculoasă ca în anii trecuţi – în ultimul an, preţul locuinţelor la nivel naţional a urcat cu 5%, comparativ cu anul precedent, în care aprecierea a fost de 20%. Boomul imobiliar este susţinut atât de creşterea economică, dar şi de investitorii internaţionali, al căror interes este menţinut de către cele două evenimente sportive majore pe care le va găzdui Brazilia în următorii ani: Campionatul Mondial de Fotbal din 2014 şi Jocurile Olimpice de vară din 2016.

Preţ mediu al apartamentelor din Brasilia, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 4.400 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 3.100 dolari/mp

Cu toate că locuitorii din Brasilia au cele mai mari salarii din întreaga ţară, preţul locuinţelor reuşeşte să rămână sub cel al caselor din Rio de Janeiro. Brasilia rămâne totuşi unul dintre cele mai scumpe oraşe din ţară, deoarece numărul loturilor de teren disponibile este redus. Investitorii se plâng că guvernul vinde terenurile cu un preţ prea ridicat, însă sunt numeroase proiecte rezidenţiale în desfăşurare, iar preţul mare nu este suportat decât de către clientul final.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 700 dolari/lună; semicentral: 320 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.320 dolari/lună; semicentral: 700 dolari/lună

Tânăra capitală a Braziliei a fost planificată cu atenţie de către specialişti. În zona centrală a oraşului, guvernul a construit atât locuinţe luxoase, cât şi blocuri cu apartamente low-cost. În zonele rezidenţiale sunt grupuri de blocuri, fiecare având un anume număr şi tip de şcoli, magazine sau spaţii verzi. În nordul oraşului, pe o peninsulă a lacului Paranoa, există un cartier cu vile costisitoare, iar pe celelalte maluri ale lacului artificial sunt zone cu hoteluri, restaurante şi cluburi. În zonele periferice ale Brasiliei sunt orăşele-satelit (Gama, Ceilandia, Taguatinga, Nucleo, Bandeirante, Sobradinho şi Planaltina), majoritatea nefăcând parte din planul iniţial de dezvoltare.

 

 

14 September 2013