Capitala Slovaciei este caracterizată de castele medievale şi clădiri impozante ridicate în secolul XX, însă beneficiază şi de numeroase ansambluri rezidenţiale ridicate recent, mai ales în zonele periferice. Valoarea apartamentelor aproape s-a dublat în timpul boom-ului imobiliar, însă odată cu începerea recesiunii globale, preţul locuinţelor din Bratislava este într-o continuă alunecare.

28700-bratislava.jpgBratislava este centrul politic, economic şi cultural al Slovaciei, aici avându-şi reşedinţa oficială preşedintele şi parlamentul. Capitala slovacă este căminul a câtorva universităţi, muzee, teatre, galerii de artă şi instituţii educaţionale. De asemenea, în Bratislava îşi au sediul principal cele mai importante companii şi instituţii financiare din ţară.

  • Cu o populaţie înregistrată de circa 460.000 locuitori, Bratislava este cel mai mare oraş slovac
  • Bratislava şi-a căpătat numele actual în 1919, înainte fiind cunoscută în lume sub numele său german, Pressburg
  • Istoria oraşului a fost influenţată puternic de diferite comunităţi etnice, mai ales de către austrieci, cehi, germani, unguri, slovaci şi evrei

Slovacia este una dintre cele mai avansate ţări est europene aflate în tranziţie. Născut în 1993, după o despărţire amiabilă de Cehia (cele două ţări formau Cehoslovacia), statul slovac are un regim politic stabil şi o economie de piaţă liberală. Creşterea rapidă a economiei i-a adus Slovaciei statutul de membru al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi al Uniunii Europene, în 2004, cât şi al Zonei Schengen, în 2007.

Cu o impresionantă creştere a PIB-ului de la 5% în 2004 la 10,7% în 2007, Slovacia a reuşit să atragă investitori puternici, precum Volkswagen, Kia sau Peugeot Citroen. Piaţa imobiliară nu a rămas insensibilă la această creştere economică semnificativă, iar preţul apartamentelor a crescut cu aproape 90% între 2005 şi 2008, ajungând la un preţ mediu la nivel naţional de 1.080 euro/mp, conform analizelor GPG. În timpul bulei imobiliare, cel mai mult s-au scumpit garsonierele (cu 105%), în timp ce preţul apartamentelor cu peste patru camere a urcat cu 56%, iar cel al caselor unifamiliale a crescut cu 40%.

În Bratislava şi împrejurimile sale sunt cele mai scumpe proprietăţi imobiliare din Slovacia

Criza financiară mondială a avut un impact puternic asupra Slovaciei: economia a încetinit, rata şomajului a urcat, iar piaţa imobiliară a suferit corecţii de preţ. Proprietăţile imobiliare s-au devalorizat continuu din 2008, însă anul 2012 a înregistrat cele mai mici scăderi de preţ din ultimii patru ani, conform Băncii Naţionale a Slovaciei. Regiunea Bratislava continuă să aibă cele mai scumpe locuinţe din ţară, preţul mediu fiind de aproape 1.700 euro/mp.

Preţ mediu al apartamentelor din Bratislava, conform Numbeo:

  • Apartament central – 2.300 euro/mp
  • Apartament semicentral – 1.500 euro/mp

Peisajul din Bratislava este caracterizat de castele medievale şi clădiri impozante ridicate în secolul XX, însă oraşul a trecut prin schimbări semnificative în ultimul secol, capitala slovacă fiind împărţită în prezent în cinci mari zone. Cele mai multe clădiri istorice sunt concentrate în Centrul Vechi, Bratislava deţinând nenumărate palate în stil baroc.

Bratislava I este preferata expaţilor, are cea mai mică suprafaţă, dar şi cele mai scumpe proprietăţi din oraş şi încorporează cartiere precum Centrul Vechi, Palusady, Slavin şi Parcul Horsky. Bratislava II se bucură de cea mai rapidă dezvoltare imobiliară, deţine numeroase ansambluri rezidenţiale noi şi include cartierele Ruzinov, Vrakuna şi Podunajske Biskupice. Bratislava III cuprinde cartierele Raca, Kramare şi Koliba, ultimele două fiind preferate de expaţi datorită caselor cu grădină la preţuri semnificativ mai mici decât în zona centrală. Bratislava IV este în vestul oraşului, include Karlova Ves, Dubravka, Lamac, Devin, Devinska Nova Ves şi Zahorska Bystrica, toate foste sate separate, „înghiţite” de Capitală în ultimii ani. Bratislava V este amplasată pe partea sudică a Dunării şi acoperă cea mai nouă parte a oraşului, Petrzalka, unde sunt numeroase blocuri cu apartamente accesibile, precum şi fostele comune Jarovce, Rusovce şi Cunovo.

Sistemul Bauspar a mărit puternic gradul de împroprietărire, în ultimii 20 ani

Devalorizarea locuinţelor din ultimii patru ani a atras după sine şi o scădere a preţului de închiriere, ceea ce s-a reflectat şi în randamentele obţinute din închirieri. Micşorarea preţului de închiriere se datorează şi măririi stocului de locuinţe din jurul Bratislavei. În ultimii cinci ani, s-au construit între 2.400 şi 4.000 unităţi locative anual, conform REAS. Chiar şi în 2009, odată cu apariţia recesiunii globale, au intrat pe piaţă peste 3.700 locuinţe noi.

Valoarea medie a chiriei în Bratislava, conform Numbeo:

  • Apartament cu un dormitor – central: 600 euro/lună; semicentral: 400 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.050 euro/lună; semicentral: 700 euro/lună

Piaţa chiriilor din Slovacia este mai redusă comparativ cu alte ţări europene. Numai 0,1% din stocul de locuinţe este deţinut de proprietari privaţi, majoritatea fiind concentrate în Bratislava, datorită sistemului de control al chiriei. Gradul de împroprietărire a crescut puternic de la 49% în 1990 la 88% în 2008, creştere ce se datorează cu precădere sistemului de economisire Bauspar, care facilitează slovacilor obţinerea împrumuturilor ipotecare.

CITEȘTE ȘI: Londra se bucură de o piaţă imobiliară de neclintit, condiţiilor economice nefavorabile

 

15 December 2012