Brazilia reuşeşte să îşi menţină boomul imobiliar, deşi analiştii prognozau o criză comparabilă cu cea din SUA. În ciuda estimărilor negative, preţul locuinţelor a continuat să urce  cu peste 10% în cele mai mari oraşe braziliene, de-a lungul întregului an 2013. Recordul a fost atins în Curitiba (oraş cu circa 2 milioane locuitori), unde preţurile au urcat cu peste 37%.

33437-oyk.jpgImobiliarele din Brazilia continuă să se scumpească, contrar aşteptărilor analiştilor internaţionali, care vorbeau despre spargerea bulei imobiliare ca despre un eveniment iminent. Valoarea locuinţelor urcă în mod constant, iar indexul rezidenţial FIPEZAP arată că preţurile au crescut cu aproape 15%, de-a lungul anului 2013. Astfel, între ianuarie 2012 şi ianuarie 2013:

  • În Sao Paolo, preţul locuinţelor a urcat cu 14%, cea mai mică creştere înregistrată din 2008 (în timp ce cea mai însemnată creştere a fost înregistrată în anul 2011, de 27%)
  • În Rio de Janeiro, preţurile au urcat cu 15,2%, departe de procentul de 35%, înregistrat în 2011

Chiar dacă cele mai costisitoare locuinţe se regăsesc în cele mai faimoase două metropole braziliene, creşteri semnificative de preţ s-au înregistrat în toate celelalte mari oraşe. Recordul a fost atins în Curitiba, unde preţurile au urcat cu peste 37%, urmat de Florianopolis (18%) şi Vitoria (17%), conform analizelor Global Property Guide.

În vremuri în care criza financiară a avut efecte puternice asupra unora dintre cele mai vechi şi mai stabile pieţe imobiliare ale lumii, Brazilia a trecut printr-un boom imobiliar. Între ianuarie 2008 şi decembrie 2012, preţul mediu în cazul locuinţelor urcat cu 160% în Sao Paolo şi cu aproape 200% în Rio de Janeiro. De asemenea, piaţa creditelor ipotecare a crescut de la 1,5% din PIB în 2007, la 6,2% din PIB în 2012.

Boomul imobiliar din Brazilia a fost alimentat de un declin constant al dobânzii de referinţă, în anii recenţi: de la un maxim istoric de 25%, atins în 2003, banca centrală a coborât rata la 7,25%, în 2012. Cu tiate acestea, la începutul lui 2014, rata dobânzii de referinţă a fost mărită din nou la 10,5%. Astfel, investitorii locali şi internaţionali se plâng că politicile monetare impuse de banca centrală afectează negativ sectorul rezidenţial.

Optimismul investitorilor este întreţinut de faptul că Brazilia va găzdui două dintre cele mai importante evenimente sportive din lume: Campionatul Mondial de Fotbal din iunie 2014 şi Jocurile Olimpice din 2016, ambele având un impact major pozitiv atât asupra economiei, cât şi a sectorului rezidenţial. În plus, preşedintele Dilma Rousseff s-a remarcat datorită susţinerii segmentului real estate, prin diverse măsuri şi programe guvernamentale.

„Sectorul rezidenţial va rămâne la fel de puternic în decursul acestui an, iar preţul locuinţelor braziliene (alături de cele din Africa de Sud) va înregistra cele mai mari creşteri din lume, până la sfârşitul lui 2014”, se subliniază în raportul „Global Housing and Mortgage Outlook”, realizat de specialiştii Fitch Ratings.

AFLĂ ŞI: Ce efecte pozitive a avut criza asupra pieţei imobiliare din România?

 

26 March 2014