Băncile continuă ofensiva pentru a face rost de clienţi pentru creditul Prima Casă. La fel de puternică este şi lupta pentru a face faţă concurenţei. BRD şi BCR duc cele mai puternice bătălii în această direcţie. Ultima mişcare a fostă făcută de BRD, care a început să caute clienţi pe Facebook.

17109-credit_imobiliar.jpgBRD crede că va termina plafonul de credite Prima Casă până la sfârşitul lunii

BRD estimează că mai are fonduri Prima Casă pentru aproximativ 100 de clienţi.

"Plafonul va fi epuizat până la sfârşitul lunii martie conform prognozelor pe care le avem în clipa de faţă. BRD are în acest moment peste 700 de dosare aprobate sau în diferite stadii de aprobare, iar valoarea medie a unui credit este de 40.000 de euro", a spus Adrian Jantea, director de promovare şi distribuţie în cadrul băncii, într-o discuţie pe Facebook cu potenţialii clienţi.

Genul acesta de discuţii cu clienţii printr-o reţea de socializare on-line este o premieră pentru România. Dar BRD a aplicat mai multe tactici neconvenţionale pentru a atrage clienţi pentru Prima Casă. Banca a oferit clienţilor chiar posibilitatea de a primi pre-aprobarea creditelor prin telefon.

De asemenea, BCR a creat un eveniment de tipul Ziua Porţilor Deschise, prin care a ţinut sucursalele băncii deschise în weekend special pentru clienţii care vor credite prin Prima Casă.

Chiar dacă BRD a ajuns la ultimele 100 de credite, oficialii băncii susţin că nu există posibilitatea ca un client să fie respind din cauză că s-a terminat plafonul. Politica băncii este să nu mai accepte dosare în clipa în care fondurile s-au terminat.

"Avem o evidenţă strictă a dosarelor aflate în procesul de aprobare, precum şi a procentului de utilizare a plafonului. Nu va exista niciun risc pentru clienţi întrucât aceştia vor fi anunţaţi în timp util, chiar la momentul solicitării", a mai precizat Jantea.

Anul acesta s-a acordat cel mai mic plafon de garanţii din cei trei ani de funcţionare ai programului. Plafonul este de cinci ori mai mic decît cel alocat la lansarea programului Prima Casă, în 2009. Există însă posibilitatea ca statul să suplimenteze această sumă. Anul trecut, plafonul a fost de 700 de milioane din 2010.

BRD a primit al doilea cel mai mare plafon de garanţii anul acesta, de 32 mil. euro, reprezentând 16% din garanţiile totale alocate de Guvern pentru "Prima casă" 3. Plafonul cel mai mare l-au avut cei de la BCR, 64 milioane euro. Cele mai multe credite au fost acordate în Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Constanţa şi Cluj.


18 March 2011