BRD Groupe Societe Generale a redus cu 0,15 puncte procentuale dobânzile la creditele care vor fi acordate prin programul 'Prima Casă 3', potrivit unui comunicat al băncii.

16211-107235-2.jpgAstfel, pentru creditele contractate pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 20 de ani, la dobânda calculată pe baza indicelui monetar Euribor la trei luni se adaugă o marjă fixă de 2,25%. Pentru creditele acordate pe o perioadă de 20 - 30 de ani, noul nivel al marjei practicate este de 2,5%, se mai arată în comunicat.

Alte bănci nu au operat modificări ale dobânzilor pentru 'Prima Casă 3'.

Bancpost practică la creditele acordate în euro, prin programul 'Prima Casă 3', o marjă de 4%, iar pentru creditele în lei, marja este de 2,5%.

În schimb, la Raiffeisen Bank marjele pentru creditele prin 'Prima Casă 3' sunt variabile. La creditele în euro, Raiffeisen Bank adaugă o marjă de 3%, pentru clienţii care îşi încasează salariul într-un cont al băncii şi 3,5% în celelalte situaţii. La creditele în lei, la indicele monetar Robor la trei luni se adaugă o marjă de 2,25%, pentru clienţii care îşi încasează salariul într-un cont al băncii şi 2,5% în celelalte situaţii.

Guvernul a hotărât că programul 'Prima Casă' va continua şi în acest an, cu acelaşi nivel al cuantumului garanţiei de stat, în limita unui plafon total de garanţii de 200 milioane euro, care ar putea fi suplimentat în luna iulie. Reprezentanţii băncilor care vor continua să acorde credite şi în etapa a treia a programului Prima Casă sunt nemulţumiţi de suma de 200 milioane de euro, alocată de Guvern pentru anul acesta. Aceştia estimează că plafonul de garanţii, în valoare de 200 de milioane de euro, se va epuiza într-un timp relativ scurt.


Sursa

28 January 2011