Locuitorii Marii Britanii ar putea deveni „un popor de chiriaşi" în următorii zeci de ani, arată un studiu al uneia dintre cele mai mari companii britanice de credite ipotecare. Aproape 50% dintre cei intervievaţi consideră că Marea Britanie se aliniază trendului european, cu un grad de împroprietărire din ce în ce mai scăzut.

LondraDintre respondenţi, numai 5% încă mai pun bani deoparte pentru a-şi achiziţiona o locuinţă. Ceilalţi 95% dintre intervievați aleg să nu economisească sau nu reuşesc să pună bani deoparte pentru un avans.

Şanse mici de împroprietărire în următorii ani

Dintre cei intervievaţi, două treimi consideră că nu au nicio şansă să aibă propriul cămin în următorii cinci ani. Dar ce îi ţine pe britanici departe de contractarea unui credit? Răspunsul reiese din studiu: stresul provocat de un credit ipotecar, nesiguranţa locului de muncă în timp sau frica de a nu îndeplini criteriile de selecţie ale băncii.

Fiind la prima achiziţie, 84% dintre participanţii la studiu cred că banca nu le va aproba creditul. În ciuda acestui fapt, mai mult de 75% aspiră în viitor la o locuinţă.

Efecte economice şi sociale

Concluzia studiului este că venirea „la putere" a „generaţiei chiriaşilor" va avea consecinţe majore asupra economiei engleze şi asupra standardelor de trai. Ritmul construcţiilor va încetini, iar piaţa locuinţelor ar putea „ajunge într-un impas", arată studiul. În urma acestei analize s-a conturat ipoteza conform căreia mulţi oameni se vor găsi în imposibilitatea de a-şi spori confortul. Dacă nu există cerere pentru locuinţele mai ieftine, proprietarii acestora nu le pot vinde, iar fără vânzare, nu reuşesc să achiziţioneze ceva mai spaţios sau cu o poziţionare mai bună.

Tinerii care nu deţin o locuinţă şi nici nu beneficiază de ajutor financiar din partea părinţilor, vor locui cu chirie până la 31 de ani până când îşi vor cumpăra propriul cămin, conform findaproperty.com. În Anglia, la nivel naţional, perioada medie de a locui cu chirie este de 16 ani, înainte de a cumpăra o casă. Astfel că 37 de ani este vârsta medie a clienţilor la prima achiziţie, fără un ajutor financiar pentru avans aceasta ar putea ajunge la 43 de ani în următoarea decadă.

Avansul cerut acum în Marea Britanie este de 21% din valoarea proprietăţii, media fiind de 29.000 lire sterline (aproape 33.000 euro).

La sondaj au participat 8.000 de persoane care momentan nu deţin o locuinţă, cu vârste între 20 şi 45 de ani. Studiul a fost realizat de Halifax şi Centrul Naţional de Cercetare Socială.

Citeşte şi:


15 June 2011