„Deficitul bugetar se dovedeşte mai greu de redus decât am crezut", a declarat premierul britanic, David Cameron, indicând că este posibil ca guvernul de la Londra să nu poată elimina deficitul bugetar de -10,3% din PIB până în 2014, aşa cum era planificat iniţial.

22186-1.jpgGuvernul britanic a anunţat introducerea unui program de credite ipotecare garantate de guvern în proporţie de 95%, destinat britanicilor care cumpără pentru prima dată o locuinţă. Planul face parte dintr-un pachet de măsuri care ar urma să ajute la „dezmorţirea" pieţei imobiliare şi să facă realizabil pentru mai mulţi oameni „visul de a avea o casă".

„Strategia privind locuinţele", publicată ieri, are rolul de a rezolva criza imobiliară, de a întări economia şi de a crea joburi. „Trebuie să rupem cercul vicios în care băncile nu împrumută, constructorii nu construiesc şi cumpărătorii nu cumpără", a declarat premierul David Cameron. Programul ar urma să ajute 100.000 de posibili cumpărători care nu au acces pe piaţa imobiliară din cauza depozitelor mari necesare pentru contractarea de credite.

Băncile cer în prezent un depozit de până la 20% din valoarea proprietăţii pentru cei care cumpără o locuinţă pentru prima dată. Potrivit noului plan, avansul va fi de numai 5% din valoarea locuinţei.

16.000 de case noi

Strategia mai cuprinde şi un proiect în valoare de 400 de milioane de lire privind construcţia a 16.000 de case noi prin accelerarea investiţiilor pe şantierele unde lucrările au fost oprite. Iniţiativa ar urma să creeze 32.000 de locuri de muncă.

Strategia guvernului britanic pentru piaţa imobiliară mai include suplimentarea cu 50 de milioane de lire a bugetului pe acest an pentru repararea caselor nelocuite, mai ales cele din zone defavorizate. Acest program a avut deja un buget de 100 de milioane de lire în acest an. Strategia mai cuprinde un plan potrivit căruia chiriaşii din locuinţele sociale îşi pot cumpăra aceste locuinţe la jumătate de preţ, iar veniturile astfel obţinute vor fi folosite de stat pentru a construi alte locuinţe sociale pentru închiriere. Potrivit acestui plan, ar urma să fie construite 100.000 de locuinţe noi şi să fie create 200.000 de joburi noi.

Mai puţine locuinţe subvenţionate

Potrivit strategiei, britanicii cu venituri mai mari de 100.000 de lire pe an care beneficiază de locuinţe subvenţionate vor trebui să plătească o chirie ce ar putea ajunge până la preţul pieţei pentru a putea rămâne în acele locuinţe. În plus, consiliile locale vor respinge aplicaţiile pentru case subvenţionate din partea celor care au deja o locuinţă proprie.

100.000 de beneficiari ar putea intra în programul „Prima casă" în varianta britanică .

"Trebuie să rupem cercul vicios în care băncile nu împrumută, constructorii nu construiesc şi cumpărătorii nu cumpără."
David Cameron, premierul britanic


Sursa

24 November 2011