Dezvoltatorul spaniol Hercesa Inmobiliaria, proprietarul fostei fabrici de paine Titan, a anuntat ca isi va concentra in acest an activitatea pe proiectul rezidential Vivenda, in care a investit pana acum 48 mil. euro, din totalul de 200 mil. euro la cat a fost estimata investitia. Conditiile dificile de pe piata ar putea sa nu mai permita companiei lansarea unui nou proiect in acest an.

Brokerul Zilei Solano Hercesa:"Compania-mama Hercesa sufera si ea la fel ca si celelalte companii din Spania, fiind tot mai dificil sa conving actionarii sa investeasca in Romania. Si pana acum a fost greu, dar acum trebuie sa le dau planuri de afaceri cu viitor, care sa fie realiste, pentru a le primi suportul", a declarat pentru Business Standard  Alejandro Solano Gallego, directorul general al Hercesa Romania.

Proiectul Estellas Residencias, ce va fi construit pe amplasamentul fostei fabrici de paine Spicul, ar putea fi demarat tot in acest an, dar numai in conditiile in care piata isi va reveni. "Vom continua sa fim conservatori cu privire la investitiile noastre. De la intrarea noastra pe piata, puteam sa mai lansam si alte proiecte, dar am asteptat sa vedem cum evolueaza piata, am fost circumspecti. In acest an vom continua cu proiectul Vivenda din Titan si, eventual, daca se modifica conditiile de pe piata, vom mai incepe si proiectul Estellas. Toate strategiile noastre sunt calculate acum cu un Orizont de timp de maximum doua luni, deci nu putem sti ce o sa se intample", a mentionat Solano.

Anul trecut, Hercesa a vandut un total de 250 de apartamente din cadrul proiectului Vivenda, ce are programate pana la finalizare 1.400 de unitati, insa, pentru acest an, oficialul companiei nu a putut face o estimare a vanzarilor.

Chiar daca valoarea proiectului a fost estimata la 200 mil. euro si, pana acum, au fost executate primele doua faze ce au implicat costuri de 48 mil. euro, Solano nu poate avansa o suma in ceea ce priveste investitiile viitoare in proiect.

"Termenul de finalizare este stabilit pentru sfarsitul anului 2010 si nu putem sti cat vom mai investi. Oricum, proiectul va fi dus pana la capat", a subliniat Alejandro Solano.

Ansamblul Vivenda va dispune de 1.400 de garaje, iar apartamentele vor avea o suprafata construita de 60 pana la 180 de metri patrati, pretul mediu fiind de circa 1.200 de euro pe metru patrat. Suprafata construita totala va ajunge la aproximativ 180.000 de metri patrati.

Potrivit acestuia, Hercesa continua sa primeasca oferte de terenuri, o parte dintre ele, si de la dezvoltatori cu probleme. "Am primit o serie de oferte de terenuri in ultima perioada, o parte, si de la dezvoltatori cu probleme. Le analizez pe toate si, daca gasesc o oportunitate, profit de ea", a explicat directorul Hercesa.

Sursa

19 January 2009